Tempo  6 ore 21 minuti

Coordinate 2057

Caricato 16 dicembre 2014

Registrato dicembre 2014

 • Valutazione

   
 • Informazioni

   
 • Facile da seguire

   
 • Paesaggio

   
-
-
828 m
522 m
0
4,9
9,8
19,66 km

Visualizzato 5882 volte, scaricato 166 volte

vicino a Mediona, Catalunya (España)

ACCÉS: Des de Font-rubí (carretera BP-2126, Km 2) ens caldrà seguir una pista asfaltada fins a "Font-rubí de Dalt", també conegut com "Santuari de Font-rubí" (670 m.a). Aparquem al costat de l'església de Sant Pere i Sant Feliu. Comarca de l'Alt Penedès.

RESUM DE LA RUTA: Font-Rubí; Cova de l'Arena; Cova de l'Omella o de l'Ametlla; Forat del Pas dels Lladres o de la Guineu; Agulla de Font-rubí o de Valldellós; Coves de Santa Anna; Turó de les Clivelleres (744m); Cova del Bolet; Font de Conilles; Castell i ermita de Font-rubí.

De les diverses coves que poden trobar-se al magnífic municipi de Font-rubí, avui n'hem visitat quatre. Volíem aprofitar el màxim per veure, donat que ja estem a les acaballes de l'any, i a partir del gener ja no estarà permès accedir al Pas dels Lladres. Lamentem que s'hagués fet fosc en arribar a Font-rubí i no haver pogut seguit explorant la zona. Ens ha quedat tant per veure! Fonts, cavitats, paisatges...

ATENCIÓ: A la zona del Forat del Pas dels Lladres (Fondal de Valldellós) hi ha RESTRICCIÓ DE PAS des de l'1 de gener fins al 15 de juny, per nidificació d'aus.

NOTA: Bona part del recorregut és per pista ampla sense gaire complicació, exceptuant alguns trams, com la petita desgrimpada del Forat del Pas dels Lladres i la pujada/ exploració a les Coves de Santa Anna i del Bolet (aneu amb compte amb una de les boques de la Cova del Bolet, doncs és un pou just per on davalla el camí!). La baixada pel corriol des del Castellot fins a Font-rubí també és molt dreta i haurem de fer servir les mans.

Anotar que si us voleu endinsar a les Coves de Santa Anna i Cova del Bolet, seria recomanable dur un casc, doncs hi ha passos estrets amb formacions al sostre que us poden deixar la closca trinxada. També dur pantaló llarg per algun corriol una mica embardissat, com és el corriol del principi de la ruta i el corriol que puja dret cap el cingle on estan les tres Coves de Santa Anna.

RECORREGUT: Font-rubí de Dalt > Trencall dreta > Cova Ametlla > Abric de pedres > Abric de pedres > Cal Barralo > Girar dreta > Cova de l'Omella o Ametlla > Corriol en pujada (Fites pedra i marques verdes) > Girar dreta > Esq > Forat del Pas dels Lladres o de la Guineu > Agulla Valldellós > Pista sorra. Girar dreta > Pista ampla pedregosa en baixada > Pal ind . Congost de Valldellós > Forta pujada > Petita fita a l'esq pista, que mena a la cova > Coves Santa Anna: Cova Gran de Santa Anna i dues coves més a uns cent metres, de més recorregut > Cabana pedres derruida > Pal indicador cruïlla tres camins: Solell de les Clivelleres > Esq > Pal ind. Les Clivelleres- pista > Dreta > Corriol molt maco que continua fins Mediona > Turó de les Clivelleres (744 metres). Vèrtex geodèsic > Pal indicador Muntanya del Marquès: cruilla 3 camins: Girar esq > Abric derruit > Pal indicador La Piula - camí de dalt > La Piula- camí de baix > Corriol esquerre > Cova del Bolet > Font de Conilles > Trencall esq. Pal indicador Serra del Bolet oest > Plana del Bolet, girar dreta > PR-C 155, Camí del Xarel.lo > Corriol: deixem el PR > Castell i ermita > corriol en forta baixada, on caldrà fer servir les mans en algun tram fins a Font-rubí.

* COVA DE L'ARENA: segurament és una cavitat natural eixamplada, utilitzada com a mina.

* COVA DE L'OMELLA o DE L'AMETLLA (aprox. 20m): és immensa per dins -els Castellers de Vilafranca gairebé hi podrien fer un cinc de nou amb folre-, ubicada en una zona de cingles amb bones vistes de la plana.

* FORAT DEL PAS DELS LLADRES o DE LA GUINEU: sorprenent diàclasi o fractura de la roca, al costat del cingle, per on davallarem amb l'ajuda de les branques d'una alzina en el forat d'entrada. Passarem per una estreta escletxa amb blocs encastats sobre nostre. El més impactant és la sortida de l'esquerda, per això recomano fer la ruta en aquest sentit "anti-horari", i no a la inversa. Si hi aneu, ja sabreu per què.

Agrair a Josep Mauri Portolès per haver inclòs aquesta "curiositat natural" al seu llibre "Curiositats naturals a prop de Barcelona, 70 excursions". És l'itinerari nr. 5. I com bé indica al seu llibre "està dins una contrada feréstega".

* COVES DE SANTA ANNA. Al marge esquerre de la pista, al peu de la Serra de les Clivelleres, veurem una petita fita de pedres que mena en forta pujada i molta bardissa fins la Cova Gran de Santa Anna (27 m de recorregut). La boca de la cova és visible des de la pista. Les altres dues coves de Santa Anna estan a uns 100 metres sense perdre alçada i es comuniquen entre elles. Tenen un recorregut de 310 metres; una especialment amb gateres i laminadors, i abundant formació litogènica.

* EL TURÓ DE LES CLIVELLERES, a 744 metres d'alçada i amb un vèrtex geodèsic queda una mica més enllà del revolt de la pista: cal seguir el corriol uns metres i girar a la dreta. Pertany al municipi de Mediona.

* COVA DEL BOLET, al Torrent de Valldellós, amb 225 metres de recorregut presenta diverses ramificacions i zones de caos de blocs. Alguna formació interessant.

* El CASTELL DE FONT-RUBÍ, - romànic del s. X, al turó del Castellot (795 m.a.)- representa un bé cultural d'interès nacional. A part de la torre defensiva i alguna muralla, actualment està molt enrunat, però és fascinat veure la seva ubicació estratègica i el mètode constructiu en opus spicatum. Veure: http://www.catalunyamedieval.es/castell-de-font-rubi-alt-penedes/?lang=es i http://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Font-rub%C3%AD

* CAPÇALERES DEL FOIX. Espai Natural Protegit que comprèn la capçalera del riu Foix amb totes les rieres que en formen part. És un sistema fluvial de naturalesa marcadament mediterrània; les gorgues i el paisatge escarpat n'accentuen l'elevat valor natural. La nidificació de l’aliga cuabarrada és un dels seus principals exponents. Vulnerabilitat d’algunes espècies als canvis i pertorbacions en l’hàbitat així com a les molèsties causades per la sobrefreqüentació de les seves zones de cria. Espai va ser declarat per primera vegada com a ZEPA i com a LIC el 2006. (www20.gencat.cat › ... › Medi Ambient i Sostenibilitat).
Grotta

Cova de l'Arena

Cova de l'Arena
Waypoint

Abric de pedres

Abric de pedres
Rovine

Cal Barraló

Waypoint

Girar dreta

Grotta

Cova de l'Omella o Ametlla

Cova de l'Omella o Ametlla
Waypoint

Girar dreta

Girar dreta
Waypoint

Forat del Pas dels Lladres o de la Guineu

Forat del Pas dels Lladres o de la Guineu
Waypoint

Agulla de Valldellós

Agulla de Valldellós
Waypoint

Pista sorra. Girar dreta

Pista sorra. Girar dreta
Grotta

Cova Gran de Santa Anna

Cova Gran de Santa Anna
Waypoint

Petita fita a l'esq pista, que mena a les Coves de Santa Anna

Petita fita a l'esq pista, que mena a les Coves de Santa Anna
Waypoint

Pal ind cruilla tres camins: Solell de les Clivelleres

Vetta

corriol cap el Turó de les Clivelleres (744m). Vèrtex geodèsic

Waypoint

Pal ind. La Piula - Cami de dalt

Pal indicador. La Piula - cami de dalt
Grotta

Cova del Bolet

Cova del Bolet
Fontana

Font de Conilles

Font de Conilles
Waypoint

Plana del Bolet, girar dreta. PR-C 155, Camí del Xarel.lo

Plana del Bolet, girar dreta
Waypoint

Corriol (deixem el PR)

Rovine

Castellot i ermita

Castellot i ermita

6 commenti

 • Foto di Albosc Albert

  Albosc Albert 2-set-2016

  Una passada de ruta! Replena de racons i coves! No l'he seguit, però m'ha cridat l'atenció la Cova de Santa Anna, que vaig estar buscant fa ben poc i sense sort... Quan torni per la zona de ben segur m'estudiaré aquesta ruta per visitar algunes coves... tot i que 20 km per a mi és bona tralla :P
  Sort amb tot Sandra!

 • Foto di Sandra ole

  Sandra ole 2-set-2016

  Hola Albert! La ruta val la pena fer-la completa, els racons que es visiten són curiosos i es passa volant! Quan l'acabes, encara tens ganes de visitar més indrets interessants dels voltants.

  La Cova de Santa Anna em va costar trobar-la ; ), està en terreny rost, en un marge del camí. Especialment són curioses les boques petites, per les seves formacions, i la Cova Gran també és ben particular.
  Estic convençuda que aviat la coneixeràs!!! Sort igualment!!!

 • Foto di ismagali

  ismagali 27-gen-2018

  Cal anar equipat per fer aquesta ruta i tenir coneixements d'espeología?

 • Foto di Sandra ole

  Sandra ole 28-gen-2018

  Hola! No cal anar equipat, i tan sols dur casc i frontal en cas de voler endinsar-vos a la Cova de Sta Anna o a la Cova del Bolet.

 • Foto di planadecu

  planadecu 7-dic-2018

  Si voleu veure més coves, podeu trobar un llistat de coves de la regió a la següent webhttps://espeleoworld.com

 • Foto di Sandra ole

  Sandra ole 7-dic-2018

  Gràcies!!

Puoi o a questo percorso