Tempo  un'ora 30 minuti

Coordinate 959

Caricato 16 ottobre 2019

Recorded maggio 2019

-
-
283 m
200 m
0
1,4
2,7
5,48 km

Visto 26 volte, scaricato 6 volte

vicino Manresa, Catalunya (España)

L’itinerari es desenvolupa a l’entorn natural més proper a la ciutat. La ruta ens permet gaudir d’unes precioses vistes de Manresa i dels elements característics de la façana sud de la ciutat des de l’altiplà de la torre Santa Caterina. El recorregut ressegueix paisatges típics de secà: cereal, oliveres i ametllers i gaudir de les vistes als murs de pedra seca característics d’aquest indret.
Waypoint

Inici ruta

L’itinerari s’inicia a l’Ajuntament de Manresa des d’on ens dirigim cap a la baixada del Pòpul i el carrer Galceran Andreu. A l’arribar al carrer Codinella, baixem per la rampa que ens queda a mà dreta fins a arribar al carrer de Sant Marc, on travessem pel pas de vianants.
Waypoint

Carrer de Sant Marc

Ens dirigim cap al riu Cardener, tot seguint el camí paral·lel a la carretera, que passa pel darrere de l’ermita de Sant Marc. En aquest indret podem veure un senyal que indica l’alçada a la què va arribar el riu en la riuada de l’any 1907.
Waypoint

Sant Marc

Situada a l’entrada sud de Manresa just al costat del Pont Vell, és d’estil gòtic. Anys enrere havia tingut al seu interior el retaule de Sant Marc i Sant Anià, pintat per Arnau Bassa i que actualment es conserva dins la Basílica de la Seu. La Capella de Sant Marc fou un dels indrets on, d’acord amb la tradició, Ignasi de Loiola va tenir algunes experiències místiques.
Waypoint

Pont Vell

Travessa el riu Cardener a l’entrada sud-oest de Manresa. D’origen romà, l’actual es tracta d’una reconstrucció fidel del pont medieval que data del segle XII, del qual se’n conserven les bases dels arcs centrals. El pont fou destruït l’any 1939 a causa d’un bombardeig i fou reconstruït entre 1960 i 1962. El pont dibuixa vuit arcs de mig punt amb una alçada màxima de 25 metres sobre el riu.
Waypoint

Camí a Santa Caterina

Una vegada creuem el pont, seguim la carretera fins a arribar a una bifurcació on girem a mà dreta i ens adrecem cap a la Torre de Santa Caterina. El camí és bastant dret i hi ha algun esglaó.
Waypoint

Vista panoràmica

Des d’aquest indret es pot observar una vista panoràmica de la ciutat, amb la Seu i el Pont Vell a primera línia. Des d’aquest lloc també s’accedeix a una feixa on es poden observar aurons, i una falsa mina de carbó.
Waypoint

Torre Santa Caterina

De basament cilíndric, s’aixecà en el turó homònim l’any 1836, amb motiu de les guerres entre carlins i isabelins, gairebé coincidint amb l’ampliació del castell de Puigterrà, avui totalment desaparegut
Waypoint

Esplanada Torre Santa Caterina

Una vegada haguem observat la Torre Santa Caterina, i les vistes des d’aquest indret, agafarem un corriol a l'altre extrem de l'esplanada de la Torre Santa Caterina, que passa entre mig de dos camps
Waypoint

Camí carreter

A la sortida del corriol, agafem el camí carreter situat a l’esquerra i el seguim durant uns 400 m; passem per davant d’una casa anomenada Cal Massa, i després d’uns 300 m, arribem a un creuament de camins.
Waypoint

Camí cap a la Balma

En aquest punt, fem un gir de 180º, per agafar el camí a mà esquerra que marxa cap a la Guia, i retorna cap al pont Vell.
Waypoint

Trencall cap a la Bauma

Ens desviem un moment a mà dreta per agafar el corriol que ens portarà fins les baumes obrades que estan a 300m de distància. Ho fem per un corriol tècnic, en el que s’ha d’anar en compte, ja que hi ha molta pendent i pedres.
Waypoint

Paisatge de secà

Waypoint

Camí cap a la Guia

Tornem enrere cap al camí de la Guia, des d’on continuem el descens tot gaudint del paisatge d’oliveres. Deixem els blocs de la Guia a mà dreta i continuem avançant fins a arribar a la carretera asfaltada. En aquest punt seguim a mà esquerra, i desfem el camí fins arribar al pont Vell.
Waypoint

Balmes de la Seu

El seu origen es troba en les terrasses fluvials del Cardener. El riu ha dipositat graves, argiles i sorra al seu pas per l’indret, a l’hora que també ha actuat com a factor erosiu, encaixant-se i deixant la terrassa fluvial penjada com un testimoni de la cota a la qual havia estat.

Commenti

    You can or this trail