Coordinate 1296

Caricato 24 novembre 2020

Registrato novembre 2020

-
-
556 m
497 m
0
0,6
1,2
2,5 km

Visualizzato 236 volte, scaricato 3 volte

vicino a Talamanca, Catalunya (España)

[CA]

Punt d’inici: Punt d’Informació de Talamanca.

Itinerari a l'entorn de Talamanca que ens descobrirà petits detalls de la vida de pagès: passarem pel clot abandonat d'una sitja de carbonet, veurem on rentaven la roba les dones i on batien el gra els pagesos. Caminarem sempre entremig de feixes de vinya abandonada que antigament dominaven el paisatge, avui ocupades pel bosc altra vegada.

Gaudirem d'unes bones vistes de Montserrat i del massís de Sant Llorenç del Munt, i també dels pobles veïns de Rocafort i Calders. En dies clars, la vista al Prepirineu berguedà ens deixarà captivats.

[ES]

Punto de inicio: Punto de Información de Talamanca.

Itinerario en el entorno de Talamanca que nos descubrirá pequeños detalles de la vida de payés. Pasaremos por el hoyo abandonado de un silo de carbonilla. Veremos donde lavaban la ropa las mujeres y donde batían el grano los payeses. Caminaremos siempre entremedio de bancales de viña abandonados que antiguamente dominaban el paisaje, hoy ocupados de nuevo por el bosque.

Disfrutaremos de unas buenas vistas de Montserrat, del macizo de Sant Llorenç del Munt y también de los pueblos vecinos de Rocafort y Calders. En los días claros la vista del Prepirineo del Berguedà nos dejará cautivados.
Castello

Castell de Talamanca

L'edifici original, construït el segle XI, fou l'embrió del poble i el centre polític de la contrada. Formava part de la xarxa de castells adreçats a la defensa dels colons que repoblaren les terres conquerides als sarraïns. Al segle XII, l'amenaça sarraïna s'esvaí però el procés de feudalització ocasionà disputes entre castellans pel control del castell, succeint-se diverses sagues: els Cardona, els Talamanca, els Castellbell. El 1717, tropes borbòniques
enderrocaren el castell, fatalitat que compartiren bona part dels castells de la Catalunya Vella. Al segle XVIII, els Castellbell, construïren el casal senyorial amb la torre que veurem més endavant.
Monumento

El Fornot

Forn d'obra per coure maons, rajols, cairons i teules.
Sito religioso

Església de Santa Maria

La xarxa d'esglésies, construïda en territori conquerit als sarraïns, fou bàsica per donar servei religiós als colons. Santa Maria (segle XI), d'estil romànic, n'és un exemple. L'edifici actual mostra les ampliacions del segle XVIII que transformaren la planta original de creu llatina (una nau) en una planta basilical (tres naus). A la façana, destaca el rosetó, el campanar i la portalada amb dos arcs de mig punt dovellats, ornada amb arquivolta i capitells d'estil corinti. Darrera, l'absis és cobert amb volta de quart d'esfera i ornamentat amb arcuacions cegues i finestral de triple arcada. A l'interior, destaquen la coberta de volta de mig punt reforçada amb dos arcs torals de la nau central i el sarcòfag gòtic d'en Berenguer de Talamanca, mort el 1325.
Fontana

Font de Talamanca

Punto informativo

Punt d'Informació de Talamanca

Waypoint

Talamanca

Commenti

    Puoi o a questo percorso