Tempo  4 ore 9 minuti

Coordinate 2500

Caricato 11 aprile 2014

Recorded aprile 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
105 m
32 m
0
3,4
6,8
13,68 km

Visto 3343 volte, scaricato 197 volte

vicino Rheden, Gelderland (Nederland)

Op de parking naast restaurant Prinsheerlijk aan de Schietbergseweg in Rheden laten we de auto achter. Aan de overzijde van de straat volgen we achter een slagboom de veldweg omlaag langs een weide, wandelen voorbij het Bezoekerscentrum Veluwezoom (maandag gesloten) en volgen links de veldweg richting bos.

Net voorbij een pauwentuin en een fraai koetshuis aan de bosrand, nemen we de eerste bosweg links en gaan op het kruispunt naar rechts. Honderd meter verder gaat het links door de bosrand en verderop door een hek en houden we het weiland aan de rechterzijde.

We komen voorbij de Schaapskooi, vanwaar de herders met hun kudde naar de heide vertrekken, steken de weg over en dalen een trappenpad af naar een smalle vijver die we langs rechts volgen. Bijna aan het einde van de vijver links over een dammetje en rechtdoor het bos in.

We negeren alle zijpaden in het bos tot we met een bocht naar rechts door een hek langs een weiland lopen, waarachter een trapje omlaag gaat en we naar links het zandpad langs een langgerekte stuwwal nemen. (Een stuwwal is een rug in het landschap, in de ijstijd onstaan door een gletsjer die zanderige sedimenten voor zich opstuwde).

We blijven bijna een kilometer onderaan langs de stuwwal lopen, tot we rechts om de aflopende stuwwal heen kunnen over een brede zandweg die smaller wordt en als pad omhoog loopt door een bosrandje. Bovenop rechtsaf over een brede zandstrook en op een rechtdoor op een smal voetpad over de rug van een stuwwal. Na een klaphekje staan we op de hoogste stuwwal van de Posbank. Na een trap omlaag en omhoog, steken we de baan over en blazen even uit met een drankje op het terras van Paviljoen De Posbank.

Achter het paviljoen nemen we het dalende asfaltpad, dat onder de punt van het gebouw door gaat. We steken het volgende kruispunt over om via een klaphekje een stijgend paadje op te gaan. Boven nemen we het zandpad rechtsaf omlaag. In het dalletje het pad rechtsaf nemen tot op het einde, waar we linksaf en rechtdoor het bos in blijven gaan.

We betreden hier de "Onzalige bossen", vermoedelijk zo genoemd omdat de grond zo 'onsaelig arm' is dat hij niet voor landbouw ontgonnen werd. Gelukkig voor ons, want het is nu een prachtig bos geworden!

Op een dubbele Y-splitsing links het licht stijgend breed wandelpad nemen en dit pad op de volgende Y-splitsing rechts aanhoudend blijven volgen. Na 100m op een schuine kruising gaan we linksaf een brede grindweg op. We blijven deze met statige beuken afgezoomde bosdreef ruim 2km volgen.

Op deze weg kwamen we Schotse Hooglanders tegen. Deze langharige runderen begrazen sinds 1982 het Nationaal Park Veluwezoom. Zij helpen open ruimtes zoals heidevelden open te houden en kunnen hier in hoge mate zelfstandig leven. Ze zijn winterhard en hebben geen hulp nodig bij het kalveren. De dieren zijn niet schuw, maar hou toch wat afstand, want met hun indrukwekkende horens zijn het echt geen schoothondjes.

We komen uit in een bosvallei aan 5-sprong (waarvan 1 pad nauwelijks zichtbaar), met links op de berm een bankje. Rechtdoor en na ruim 500m komen we op een schuine T-kruising met verderop links een boerderijtje. Hier rechtsaf en wat verderop wordt dit weer een statige beukendreef. Na 300m linksaf over een dalend MTB-pad, beneden het asfaltpad oversteken en rechtdoor blijven gaan. Na 450m op een schuine kruising scherp links, een stijgend pad op.

Het pad slingert omhoog-omlaag door het bos en komt uit op een fietspad, dat rechts op de verkeersweg Beekhuizenseweg uitkomt. We steken de weg over en gaan schuin links omhoog. Bovenaan naar rechts, verder omhoog. Even verder op een schuine kruising rechtdoor daarna een licht dalend pad rechtsaf met aan onze linkerzijde een bosravijn. Direct na een rechterbochtje gaan we linksaf het bruggetje over en door een klaphekje rechtdoor.

We lopen hier in de bosrand een paar honderd meter naast een open weideveld waarop vaak enkele paarden lopen te grazen. Na een rechterbocht gaan we door een houten hek en dan naar links, waar we tussen de bomen een pittoreske houten kiosk met rieten dak zien. Dit is Koepel de Kaap. Ik vermoed dat de kiosk alleen in de weekend open is en dan zouden er drankjes en hapjes verkocht worden.

Rechts achter de kiosk dalen we langs een lange houten trap omlaag naar de heidevelden van de Posbank. We volgen het pad langs heide en bosrand en negeren alle zijwegen. Na een kleine kilometer komen we op een kruising weer in het bos. Op dit laatste stukje blijven we rechtdoor het pad volgen tot we weer de bewoonde en geasfalteerde Schietbergseweg bereiken, die ons naar rechts ongeveer 200m verderop terug aan de startplaats brengt.
Waypoint

Achter bezoekerscentrum

Waypoint

Onzalige bossen

Waypoint

Wildhek

Waypoint

Koepel de Kaap

Waypoint

Tussen bos en heide

Waypoint

Tussen bos en heide

Waypoint

Schaapskooi

Waypoint

Dammetje

Waypoint

Tussen de stuwwallen

Waypoint

De stuwwal omhoog

Waypoint

Stuwwallen

Waypoint

Posbank stuwwal

Waypoint

Bosrand

Waypoint

Schotse hooglanders

Approvvigionamento

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Approvvigionamento

Koepel de Kaap (Kiosk)

Koepel de Kaap (Cafe) Rheden, Gelderland, NLD
parcheggio

Parking Veluwezoom

Veluwetransferium Posbank
parcheggio

Parking Veluwezoom

Veluwezoom
Approvvigionamento

Paviljoen De Posbank

Picnic

Posbank

Picnic

Rustbank Onzalige Bossen

2 commenti

 • Foto di LucT

  LucT 12-apr-2014

  Wie wat minder tijd heeft, kan deze wandeling gemakkelijk halveren: aan Paviljoen De Posbank rechtsaf de Beekhuizenseweg volgen tot aan de parking nabij Koepel de Kaap.

 • Foto di ggevel

  ggevel 5-ott-2014

  I have followed this trail  View more

  aanrader

You can or this trail