-
-
10 m
0 m
0
14
29
57,92 km

Visto 27 volte, scaricato 2 volte

vicino Obergum, Groningen (Nederland)

Drentsche Aa - Voorbij Groningen loopt u over de eerste onverharde zandwegen. Dit is de streek waarde hunebedden liggen, grafheuvels uit de prehistorie. Het pad slingert door het bekenstelsel van de Drentsche Aa. Dit eeuwenoude kleinschalige landschap met bloemrijke weiden langs het water gaat op het Ballooerveld over in de grote stille heide, met schapen.Het landschapspark Drentsche Aa omvat ruim 10.000 ha natuur en landbouwgrond en zestien dorpen en gehuchten. De belangrijkste natuurwaarden liggen langs de Drentsche Aa, een van de weinige beken in Nederland die een natuurlijke, meanderende loop heeft behouden. Ruilverkaveling en kanalisering hebben hier weinig invloed gehad. Voor zover dit wel het geval is, probeert men het kleinschalige, oorspronkelijke landschap zo veel mogelijk te herstellen. Kronkelende beken, karakteristieke houtwallen, sfeervolle brinkdorpen met Saksische boerderijen en bolle akkers zijn hier nog veel te vinden. Ook ‘gemene’ heidevelden, zoals het Ballooerveld en de Gasterse Duinen, zijn bewaard gebleven.
Winsum is van oudsher een wierdedorp, zoals veel dorpen in deze gemeente. Het bestond vroeger uit drie dorpen: Winsum, Bellingeweer en Obergum. Het huidige Winsum beslaat dan ook uit drie aan elkaar gegroeide wierden, terug te vinden in de structuur van het dorp. Het eigenlijke Obergum wordt door een grote brug met het oorspronkelijke Winsum verbonden. Deze stenen brug (De Boog) is te vinden in het midden van het dorp en gebouwd in 1808 ter vervanging van een houten exemplaar. Hoewel de huidige lijkt op een negentiende-eeuws bouwwerk, is het een replica. Nederlandse militairen bliezen in mei 1940 alle bruggen tussen Delfzijl en Zoutkamp op om de Duitse inval te vertragen. Kort hierna besloot men de brug weer in originele staat op te bouwen. In maart 1941 was de brug, tegenwoordig rijksmonument, gebruiksklaar.
De hervormde kerk in Winsum (Kerkstraat 14) is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor en een ingebouwd, ongelede westtoren met hoekblokken en ingesnoerde spits. De zuidmuur van het schip is mogelijk nog 12de-eeuws, terwijl het koor omstreeks 1300 tot stand is gekomen. De toren werd in de 17de eeuw verbouwd. Het smeedijzeren torenuurwerk van T. Pijtersz stamt uit 1633, net als de door Nicolas Sickmans gegoten klok. Boven de toreningang zit een gevelsteen met ovaal tekstveld, kwabmotief, guirlandes en het jaartal 1699. De ruimtes boven, het met een graatgewelf overdekte torenportaal, zijn bereikbaar via een houten buitentrap. Aan weerszijden van de toren staan de 18de-eeuwse aanbouwen. Buiten bevindt zich ook het kerkhof, met onder meer het graf van Geert Reinders (overleden in 1815), hij was bestrijder van de veepest. Het kerkinterieur is in 1869 ingrijpend vernieuwd en tussen 1975 en 1976 is de hele kerk gerestaureerd. De kerkvloer bevat veel zerken uit de 17de en 18de eeuw, waarvan die voor Ervertien Tammijnga (overleden in 1617) de oudste is. Op de orgelgaanderij tegen de torenwand staat sinds 1977 een instrument van de familie Ruiter. Vlak na de oplevering in 1977 is op de balustradewand achter de organist een versiering van gietzink aangebracht, die voorheen een bij de kerkrestauratie verwijderde herenbank bekroonde.
Bushalte rotonde n361 Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Bushalte krassumerstraat Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Bushalte p&r zernike Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Bushalte ranonkelstraat Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
ANWB Wegwijzer Nr 6861
Station Voor meer informatie en treintijden verwijzen wij u naar www.ns.nl

Commenti

    You can or this trail