Coordinate 486

Caricato 13 novembre 2020

Registrato novembre 2020

-
-
846 m
373 m
0
2,7
5,3
10,65 km

Visualizzato 173 volte, scaricato 13 volte

vicino a Juncosa, Catalunya (España)

[CAT] + [ES]

>> Català:

Interessant ruta circular per a conèixer el paratge del Montmell, una mica de la seva història, alguns dels seus atractius i un parell dels "100 Cims" de la FEEC, tot de ben a prop.

El Montmell es situa en la serralada prelitoral, al nord del Vendrell, en la comarca del Baix Penedès.
El punt més alt d'aquesta serralada és el Puig de la Talaia (861,3 m), el primer "100 Cims" que visitarem.
La part més occidental del Montmell està presidit, de nord a sud, pels cims Puig de les Forques (710 m), Puig de Migdia (690 m), Roca de l'Àliga (641 m), Puigmoltó (544 m), el Muró (516 m) i el Serrat del Collbeix (464 m), on finalitza la serralada al costat de la població de Rodonyà.
Per la part oriental i sense entrar en la serralada de Marmellar (que formen un conjunt), trobem el Puig Cabirol (640 m), i el Puig de la Cova (672 m), aquest darrer el segon "100 Cims" pel que passarem.

En aquesta excursió visitarem també el Castell del Montmell, documentat en el segle X. La vella i la nova església dedicades a Sant Miquel, dels segles X i XVI respectivament. L'Àrea recreativa forestal del Montmell i les singulars Boques Calentes.

Iniciem la caminada en la població de la Joncosa, cap del municipi del Montmell. Aquesta petita població va créixer al voltant de tres antigues cases senyorials, Cal Cintet, Cal Ventosa i Cal Papiol.

Sortim del poble cap el nord, passarem pel costat de la Zona esportiva de la Joncosa i aviat arribarem al Bosc Gran del Montmell, on es troben els primers llocs que visitarem.
Abans passarem per l'única font que trobarem en tot el recorregut, que per cert no rajava ni una gota d'aigua, al menys en aquesta ocasió.
A poc de caminar arribarem a l'Església nova de Sant Miquel del Montmell (segle XVI). Al costat d'aquesta veurem un interessant espai recreatiu amb barbacoes, taules i bancs per a passar una jornada familiar (es pot accedir en cotxe per la carretera del Montmell que surt de la Joncosa).

Continuem ruta i cap amunt, per petits i pedregosos corriols per a arribar a la Església vella de Sant Miquel del Montmell (romànic del segle X). Fem una visita al seu interior, per cert bastant deixat, i contemplarem unes bones vistes des d'aquesta privilegiada balconada.

La propera visita és el Castell del Montmell (segle X). Arribar fins ell ens demanarà una mica més d'esforç, la sendera força vertical té alguns passos on tindrem que grimpar una mica, sense perill, però anirem amb molta precaució per seguretat. Un d'ells està equipat amb una curta corda de nusos.

Una mica abans d'arribar al castell passarem per un lloc singular, les Boques Calentes o Forats del Montmell. Tres petites cavitats per on sembla ser bufa aire calent, d'aquí el seu nom.

Una curta grimpada més i arribem al Castell del Montmell (781 m). Deixat a la seva sort i oblidat des de la darrera utilització en la guerra de successió (1715-1720), es troba força malmés i ruïnós pel implacable pas del temps, sense cap actuació de conservació.
Farem la visita de rigor, les fotos i contemplarem les vistes 360º, tot tractant d'imaginar-nos la dificultat de viure en aquest inaccessible i petit lloc, sense espai ni per a fer una curta caminada...

Tornem pel mateix camí i anirem ara a veure la Creu del Cap de la Serra (782 m). De nou una grimpada per a arribar-hi. El mateix panorama que hem vist abans, però ara amb una interessant vista i perspectiva de l'emplaçament del castell, literalment en la punta d'una piràmide natural.

La ruta segueix, ara per un camí més agradable, amb suaus pujades i baixades fins arribar al proper objectiu, el Puig de la Talaia (861 m), el primer "100 Cims" de la ruta.
De nou, contemplem les vistes dels voltants que arriben des del mar fins ben lluny cap a l'interior.
Si ho volem, podem deixar l'empremta de la nostra visita en el llibre de bitàcola que trobarem en una caixa metàl.lica en el pal de l'estel fugaç de ferro.

Continuem ara cap al Coll d'Arca que es troba 260 m. de desnivell per sota del Puig de la Talaia.
La baixada és força pronunciada en algun punt i força rocosa alhora. Caminarem per una sendera carenera, de pujades i baixades amb desnivells molt irregulars.

Arribat a la cruïlla del Coll d'Arca, creuarem la carretera i continuarem recte amunt, fins coronar el Coll d'Arca. Al fons divisem el proper objectiu, el Puig de la Cova (672 m).
Un camí de pistes amples i alguna sendera ens portaran fins aquest punt, el segon "100 Cims" de la jornada.
Des del puig gaudirem d'una bona perspectiva del recorregut que hem fet, identificant fàcilment cadascun dels llocs que hem visitat.

Iniciem la baixada pel costat sud i a uns 80 m. aproximadament, girarem cap a la dreta (trobareu fites de pedres), en direcció al nostre darrer objectiu, la Cova Gran (495 m).
Una gran bauma allotja aquesta cova de generoses dimensions, una curiositat natural.
No he pogut fer fotos d'aquest lloc donat que he arribat a les fosques, completament de nit.

Continuem baixant pel Fondo de la Serreta, una mica pedregós, i en poca estona arribarem al final de la ruta, la Joncosa del Montmell, completant així la ruta circular proposta.

En els waypoints i peu de les fotos trobareu més informació d'interés, consulteu-la! (però en la versió web per a ordinadors, no disponible en la versió per a mòbils ni tabletes).

Us animo a descobrir aquest bonic paratge que de ben segur us agradarà.

Salut i senderisme!

>> Castellano:

Interesante ruta circular para conocer el paraje del Montmell, un poco de su historia, algunos de sus atractivos y un par de los "100 Cims" de la FEEC, todo bien de cerca.

El Montmell se sitúa en la cordillera prelitoral, al norte del Vendrell, en la comarca del Baix Penedès.
El punto más alto de esta cordillera es el Puig de la Talaia (861,3 m), el primer "100 Cims" que visitaremos.
La parte más occidental del Montmell está presidido, de norte a sur, por las cumbres Puig de les Forques (710 m), Puig de Migdia (690 m), Roca de l'Àliga (641 m), Puigmoltó (544 m), el Muró (516 m) i el Serrat del Collbeix (464 m), donde finaliza la cordillera junto a la población de Rodonyà.
Por la parte oriental y sin entrar en la cordillera de Marmellar (que forman un conjunto), encontramos el Puig Cabirol (640 m), y el Puig de la Cova (672 m), este último el segundo "100 Cims" por el que pasaremos.

En esta excursión visitaremos también el Castell del Montmell, documentado en el siglo X. La vieja y la nueva iglesia dedicadas a San Miquel, de los siglos X y XVI respectivamente. El Área recreativa forestal del Montmell y las singulares Boques Calentes.

Iniciamos la caminata en la población de la Joncosa, cabeza del municipio del Montmell. Esta pequeña población creció alrededor de tres antiguas casas señoriales, Cal Cintet, Cal Ventosa y Cal Papiol.

Salimos del pueblo hacia el norte, pasaremos junto a la Zona deportiva de la Joncosa y pronto llegaremos al Bosc Gran del Montmell, donde se hallan los primeros lugares que visitaremos.
Antes pasaremos por la única fuente que encontraremos en todo el recorrido, que por cierto no manaba ni una gota de agua, al menos en esta ocasión.
A poco de andar llegaremos a la Església nova de San Miquel del Montmell (siglo XVI), y junto a esta, un interesante espacio recreativo con barbacoas, mesas y bancos para pasar una jornada familiar (se puede acceder en coche por la carretera del Montmell que sale de la Joncosa).

Continuamos ruta y hacia arriba, por pequeñas y pedregosas veredas para llegar a la Església vella de San Miquel del Montmell (románico del siglo X). Haremos una visita a su interior, por cierto bastante dejado, y contemplaremos unas buenas vistas desde este privilegiado balcón mirador.

La próxima visita es el Castell del Montmell (siglo X). Llegar hasta él nos pedirá algo más de esfuerzo, el sendero bastante vertical tiene algunos pasos donde tendremos que trepar un poco, sin peligro, pero iremos con mucha precaución por seguridad. Uno de ellos está equipado con una corta cuerda de nudos.

Un poco antes de llegar al castillo pasaremos por un lugar singular, las Boques Calentes o Forats del Montmell. Tres pequeñas cavidades por donde parece ser sopla aire caliente, de aquí su nombre.

Una corta trepada más y llegamos al Castell del Montmell (781 m). Dejado a su suerte y olvidado desde la última utilización en la guerra de sucesión (1715-1720), se encuentra bastante malogrado y ruinoso por el implacable paso del tiempo, sin ninguna actuación de conservación.
Haremos la visita de rigor, las fotos y contemplaremos las vistas 360°, todo tratando de imaginarnos la dificultad de vivir en este inaccesible y pequeño lugar, sin espacio ni para hacer una corta caminata...

Volvemos por el mismo camino e iremos ahora a ver la Creu del Cap de la Serra (782 m). De nuevo una trepada para llegar. El mismo panorama que hemos visto antes, pero ahora con una interesante vista y perspectiva del emplazamiento del castillo, literalmente en la punta de una pirámide natural.

La ruta sigue, ahora por un camino más agradable, con suaves subidas y bajadas hasta llegar al próximo objetivo, el Puig de la Talaia (861 m), el primer "100 Cims" de la ruta.
De nuevo, contemplamos las vistas de los alrededores que llegan desde el mar hasta bien lejos hacia el interior.
Si queremos, podemos dejar la impronta de nuestra visita en el libro de bitácora que encontraremos en una caja metálica en el palo de la estrella fugaz de hierro.

Continuamos ahora hacia el Coll d'Arca que se encuentra 260 m. de desnivel por debajo del Puig de la Talaia.
La bajada es bastante pronunciada en algún punto y bastante rocosa a la vez. Andaremos por un sendero carenero, de subidas y bajadas con desniveles muy irregulares.

Llegado al cruce del Coll d'Arca, cruzaremos la carretera y continuaremos recto arriba, hasta coronar el Coll d'Arca. Al fondo divisamos el próximo objetivo, el Puig de la Cova (672 m).
Un camino de pistas anchas y algún sendero nos llevarán hasta este punto, el segundo "100 Cims" de la jornada.
Desde este lugar disfrutaremos de una buena perspectiva del recorrido que hemos hecho, identificando fácilmente cada uno de los lugares que hemos visitado.

Iniciamos la bajada por el lado sur y a unos 80 m. aproximadamente, giraremos hacia la derecha (encontraréis hitos de piedras), en dirección a nuestro último objetivo, la Cova Gran (495 m).
Una gran balma aloja esta cueva de generosas dimensiones, una curiosidad natural.
No he podido hacer fotos de este lugar dado que he llegado a oscuras, completamente de noche.

Continuamos bajando por el Fondo de la Serreta, un poco pedregoso, y en poco rato llegaremos al final de la ruta, la Joncosa del Montmell, completando así la ruta circular propuesta.

En los waypoints y en el pie de las fotos encontraréis más información de interés, consultadla! (pero en la versión web para ordenadores, no disponible en la versión para móviles ni tablets).

Os animo a descubrir este bonito paraje que a buen seguro os gustará.

Salud y senderismo!
Parcheggio

Inic ruta. La Joncosa del Montmell (421 m)

> Informació de Cal Cintet: "Tipus: Edifici residencial Període: Segle XVI-XVII Situació: La Joncosa del Montmell - Carrer Major Interès: Especial interès Casal senyorial de principis del segle XVII tancat amb un baluard i i adossat a una torre quadrada oberta a la part superior amb tres arquets de punt rodó. La façana principal degué ser modificada durant el segle XVIII, època a la qual pertany el balcó amb llosana de ceràmica sobre estructura de ferro. Al costat del balcó hi ha un rellotge de sol. El portal és adovellat. La façana posterior li atorga un aspecte de fortalesa. A l’interior té una sala coberta amb volta de canó que conté un retaule i un altar barroc dedicat a la Mare de Déu del Roser." Font: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1673
Monumento

Església Sant Miquel i la Mare de Déu del Remei (430 m)

> Documentació: "Església de Sant Miquel de la Joncosa (El Montmell - Baix Penedès). Tipus: Edifici religiós Període: Segle XIX Estil: Neoclassicisme Situació: La Joncosa del Montmell Edifici fet construir per mossèn Joan Ventosa el 1862. Té una nau amb un campanar adossat de planta quadrada que esdevé octogonal a mitja altura i es corona amb coberta piramidal de ceràmica vidriada. El portal és de mig punt, adovellat. El 1904 va començar a construir-se, al seu davant, una església nova que va restar inacabada. La seva estructura d’arcs de mig punt es manté com una mena de plaça adossada a l’església." Font: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1672
Complesso sportivo

Zona esportiva de la Joncosa (439 m)

Intersezione

Girem cap a l'esquerra (433 m)

Albero

Arribem al Bosc Gran del Montmell (476 m)

Intersezione

Continuem per la dreta (485 m)

Deixem la pista en el revolt i continuem per la sendera de la dreta
Intersezione

Creuem la Carretera del Montmell (550 m)

Intersezione

Creuem de nou la Carretera del Montmell (562 m)

Foto

Detall del camí (577 m)

Foto

Llosa i camí al fons (585 m)

Foto

Pugem per les escales cap a la font (600 m)

Fontana

Font (620 m)

Sense una gota d'aigua!
Monumento

Arribem a l'Església nova de Sant Miquel (620 m)

Picnic

Àrea recreativa forestal del Montmell (625 m)

Monumento

Església nova de Sant Miquel del Montmell, segle XVI (627 m)

> Documentació: "Església nova de Sant Miquel del Montmell (El Montmell - Baix Penedès). Tipus: Edifici religiós Període: Segle XVI-XVII Situació: Camí de la Juncosa a Cal Ferrer i a Sant Marc El 1598 va ser consagrada l’església nova de Sant Miquel, als peus del cim on hi ha el castell i l’església vella, a la qual substituïa donat el seu difícil accés. És un edifici de tres naus amb campanar de torre i portal adovellat de punt rodó. Al seu voltant hi ha restes del que va ser un petit nucli de poblament agrupat a l’entorn de l’església." Font: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1668
Intersezione

Girem cap a la dreta (639 m)

Intersezione

Cruïlla i pal informatiu (659 m)

Continuem direcció a l'Església Romànica de Sant Miquel (s. X)
Foto

Revolt i detall del camí (695 m)

Panorama

Vistes des de Sant Miquel (710 m)

Monumento

Església Romànica de Sant Miquel, segle X (710 m)

> Documentació: "Església vella de Sant Miquel del Montmell (El Montmell - Baix Penedès). Tipus: Edifici religiós Període: Segle X a XII Estil: Romànic Situació: Camí de la Juncosa a Cal Ferrer i a Sant Marc Interès Especial interès Està situada uns vuitanta metres per sota del castell del Montmell. Va ser construïda durant el segle XI. Té una sola nau coberta amb volta de canó, ampliada posteriorment amb un altre cos, excavat en part la roca, i amb el qual es comunica mitjançant dos arcs de mig punt. La nau original és capçada amb un absis semicircular, ornat amb lesenes i arcuacions de tipus llombard, entre les quals s’obren dues finestres de doble esqueixada. La porta, de mig punt, està situada en un dels trams de l’ampliació, distingint-se encara les restes de la porta original a la part primitiva del mateix mur. L’aparell alterna carreus de pedra rogenca amb pedra calcària local." Font: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1667
Rischio

Pal informatiu, continuem per la dreta (711 m)

Panorama

Revolt del camí, al fons veiem la creu (747 m)

Intersezione

Cruïlla, a l'esquerra cap el Castell del Montmell (760 m)

Un cop tornem del castell continuarem per la dreta d'aquesta cruïlla
Grotta

Les Boques Calentes (765 m)

> Documentació: "Les Boques Calentes (o forats del Montmell) (el Montmell, Baix Penedès). Aquesta vegada presentem tres petites cavitats conegudes com les Boques Calentes i també com forats del Montmell, situades molt a prop de les ruïnes del castell del Montmell. Es tracta de tres petites esquerdes situades al costat del camí de pujada al castell del Montmell i, per tant, conegudes de sempre. La primera cita correspon al catàleg de N. Fot i Sagué (1): FONT i SAGUÉ, Norbert (1897).- "Catàlech Espeleològich de Catalunya (Continuació)" Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (29):197-202 162) — Les Boques Calentes y Forats del Montmell. - Estàn situades en la serra de Montmell. El forat més gran, segons dir de la gent, és la boca d'una misteriosa mina feta pels moros, dins de la qual hi ha llebres encantades. Les altres potser tenen comunicació ab alguna fonda corrent d'aigua calenta. BiBLI. Intern. del Centre Excursionista. Font utilitza per al catàleg les dades proporcionades per Pau Teixidor, soci delegat del Centre Excursionista de Catalunya a Rodonyà, que indica també altres cavitats: cova Fonda de Salomó, avenc de la Roca Llisa, avenc Carles V, etc. Posteriorment, l'any 1900 visita les cavitats amb companyia d'en Pau Teixidor, publicant el resultat als butlletins del CEC núm. 68 i 69 (2,3): En havent dinat emprenguérem ab el Sr. Teixidor y altres amichs que anaven montats com nosaltres, l'aspra costa de Montmell fins a la rectoria, aon férem parada; y un xich més amunt deixàrem els animals, enfilant-nos pel dret cap a l'antiga iglesia de construcció romànica, però molt pobra y rudimentaria. La situació d'aquesta iglesia en un lloch tant esquerp y encinglerat crida molt l'atenció y sols pot explicar-se pel desig de defensar-la deis enemichs ab el castell que a dalt del cingle, a sobre seu mateix, alçava ses inexpugnables muralles, avuy quasi del tot enrunades. No obstant y això, les visitàrem també, enfilant-nos per un corriol ab l'ajuda de braços y carnes. Vora mateix del castell hi ha les anomenades Boques calentes, que, en mon concepte, no tenen cap importancia, puix el fenomen que diuen s'hi observa no té res d'extraordinari. Nosaltres hem localitzat tres cavitats diferents: Les dues situades a menor altura (núm. 1 i 2) que comuniquen per un pas impetrable i una uns metres per sobre (núm. 3)" Font: http://cavitatsdecatalunya.blogspot.com/2014/05/les-boques-calentes-o-forats-del_10.html
Castello

Castell del Montmell, zona nord (781 m)

> Documentació: "Castell del Montmell (El Montmell - Baix Penedès). Tipus: Castell Període: Segle X a XII Estil: Romànic Situació: Camí de la Juncosa a Cal Ferrer i a Sant Marc Situat dalt d'un cim de la serra de Montmell, la seva antiguitat va més enllà de l'any 974, any en què es troba documentat per primer cop. La seva senyoria va pertànyer sempre al bisbat de Barcelona, excepte durant els segles XI i XII, que va ser infeudat a la família Banyeres. Es conserven algunes restes de la torre, de planta rectangular, i algunes dependències del recinte annex, de planta trapezoïdal, obra del segle X o XI. Hi ha restes d'una cambra amb volta, segurament d'època posterior. Sota el castell hi ha l'església vella de Sant Miquel del Montmell (romànica) i, més avall, l'església nova." Font: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1666
Castello

Castell del Montmell, zona sud (781 m)

Foto

Continuem camí cap a la creu (770 m)

Foto

Creu del Cap de la Serra (782 m)

Panorama

Vista enrere des del camí (788 m)

Panorama

Turó Esquena del Mular, vistes a 4 direccions (829 m)

Panorama

Mirador (819 m)

Foto

Camí rocós (810 m)

Vetta

Puig de la Talaia, 100 Cims (861 m)

Intersezione

Pal informatiu i cruïlla, continuem per la dreta (815 m)

Foto

Detall del camí (760 m)

Valico

Collada (743 m)

Vetta

Collet de les Comes (762 m)

Foto

Baixada molt pedregosa (713 m)

Foto

Detall del camí (630 m)

Valico

Arribant al Coll d'Arca (610 m)

Valico

Cim del Coll d'Arca (652 m)

Intersezione

Continuem per l'esquerra (615 m)

Pugem per la Carena de la Cativera
Vetta

Turó en la Carena de la Cativera (650 m)

Intersezione

Girem cap a l'esquerra (623 m)

Vetta

Puig de la Cova, 100 Cims (672 m)

Intersezione

Camí de baixada, girem cap a la dreta (640 m)

Grotta

Cova Gran (490 m)

Sense foto. Aquest tram el vaig fer en total foscor amb l'ajuda de la llum del mòbil. Recomanació important de portar sempre una llanterna o frontal, davant l'incertesa de saber com finalitzarem una ruta! Sort que el mòbil porta una bateria prou potent. Vaig arribar a la Joncosa amb un 5% de bateria. Una errada imperdonable :-(
Intersezione

Continuem per la dreta (367 m)

Sense foto. Aquest tram el vaig fer en total foscor amb l'ajuda de la llum del mòbil.
Intersezione

Continuem per la sendera de la dreta (390 m)

Sense foto. Aquest tram el vaig fer en total foscor amb l'ajuda de la llum del mòbil.
Parcheggio

Final ruta. La Joncosa del Montmell (421 m)

Commenti

    Puoi o a questo percorso