Tempo  6 ore 20 minuti

Coordinate 1070

Caricato 21 aprile 2017

Registrato aprile 2017

-
-
1.026 m
702 m
0
2,7
5,4
10,89 km

Visualizzato 1279 volte, scaricato 51 volte

vicino a Peñarroya de Tastavíns, Aragón (España)

Entre la Terra Alta i el Matarranya existeixen tres cims de poca alçada pero de gran bellesa i atractiu, un d'ells son las Penyes de Masmut a tocar de la població de Pena-roja de Tastavins.
Aquest penya-segat te una estructura que recorda els llibres d'una estanteria, arriba a una alçada de vora 1030 metres i al igual que les Roques de Benet está formada per conglomerats amb algunes pedres de grans dimensions. En Desideri Lombarte, escritor aragonès en llengua catalana, va suposar que el topònim derivava de Masmuda, tribu bereber del Marroc que es va asentar en aquesta zona en la època dels almoràvits.
Per arribar-hi cal sortir de la població de Pena-roja de Tastavins pel camí de la bassa de Sant Miquel on deixarem el vehicle per seguir per un sender a la dreta de la bassa (sud est) deixant la pista a la nostra esquerra. Mes tard i farem cap i la seguirem fins entroncar amb el sender que hi puja.
Al trobar-nos amb les roques hem de grimpar per un lloc on una caiguda pot dur a greus conseqüències, d'aquí lo de la "dificultad". Cal doncs estar ben preparat i recordar que quasi sempre baixar es més complicat que pujar.
Atenció!, a les fotografies i waypoints trobareu més indicacions per dur a bon terme la excursió.
parcheggio

APARCAMENT; INICI I FINAL

Vora la Bassa de Sant Miquel hi ha lloc per deixar el vehicle, no es una zona de gran aglomeració. Tot seguit voregem la bassa per la dreta i seguim un sender que de seguida es bifurca, seguirem el que va fent una suau pujada cap a l'esquerra i que inicialment va cuasi paral·lel a la pista que veiem a l'esquerra.
Informazione

ENCREUAMENT AMB PISTA

Ens creuem amb la pista que hem deixat abans i que per un costat torna enrere i per l'altra recorre aquesta zona tot passant per La Canaleta i la Valleta de Fort. En aquest punt trobarem uns bancs i un plafó de informació, al pasar-hi nosaltres encara hi havia la senyalització de la XVI Marxa Senderista de la Comarca del Matarranya que es va dur a terme dies abans. Seguim per la pista cap a la dreta fins la propera bifurcació.
Intersezione

BIFURCACIÓ AMB PALS DE SENYALITZACIÓ VERTICAL

Poca estona més tard, una nova bifurcació, la de l'esquerra retorna a la bassa de Sant Miquel o bé recorre aquesta zona tot passant a tocar els antics masos existents, alguns encara en funcionament com ara el mas Amargós, la Masia de Peret o el Mas de Fort. Trobarem a la dreta un pal de senyalització amb la informació adient per seguir el nostre camí sense problemes. Be, seguim per la pista a ma dreta direcció "Peñas de Masmut".
Informazione

BIFURCACIÓ AMB PAL DE SENYALITZACIÓ

De la pista en surten dos senders, el de l'esquerra puja al cim de la penya de Masmut, el de la dreta baixa al riu Tastavins (es el que seguirem després de baixar per a tal de tancar el circuit). Mes cap a la dreta marxa la pista. Anirem doncs pel que puja a les roques, per terreny amb còdols i de color vermellós.
Rischio

GRIMPADA

La grimpada no sembla massa complicada, però te un punt d'alt risc, ja que per la banda dreta ¡ni hi ha un bon pati que pot dur a un greu ensurt si no es posen els cinc sentits en aquesta petita trepada.
picco

CIM PENYES (1032 m)

Es segueix ascendint i passem per una canaleta que ens du a una extensa planicie, seguim cap a la dreta (sud) per a tal de pujar a lo que per nosaltres sembla el punt més alt. Un extens panorama fa la seva aparició davant dels nostres ulls. Ens fem la foto de rigor i gaudim del paisatge cap a totes bandes abans de fer una llarga passejada fins l'altra extrem de les roques.
panoramica

PUNTA NORD

Situada just al extrem contrari del cim, on hi arribem després d'una curta caminada de 500 metres mes o menys, entre matolls i arbustos i des d'on contemplarem la serra d'Encanadé i mes al fons la serra de Fondespalda. Retornem sobre les nostres petjades, baixem per la canaleta i des grimpem les roques fins fer cap al punt d'encreuament amb la pista on seguirem el sender PR-TE 157 vers el riu Tastavins.
Rovine

MAS I TOLL

Si mirem cap dalt la muntanya en aquesta zona plena de marges d'antics cultius avui herms encara podrem veure les quatre parets dempeus del mas dels Atangasos. Seguim uns metres pel sender i passem a tocar el que era un abeurador pel bestia, avui només el podem localitzar per la gran quantitat de joncs que hi trobem.
Fiume

LLIT DEL TASTAVINS

Poc a poc fem cap al llit del riu que en aquest tram del seu recorregut es sec i ple de grans còdols.
Intersezione

ENCREUAMENT AMB PISTA

Després de creuar el llit sec del riu, fem cap a una pista que seguirem cap a l'esquerra segons ens indica un pal de senyalització sent la direcció correcta per anar a Pena-roja.
Informazione

DEIXEM LA PISTA

Ens trobem en una bifurcació d'una nova pista que ve per la dreta. En aquest lloc la creuem i seguim per un corriol mig perdut en direcció nord est senyalitzat com "via pecuaria", deixant la pista de l'esquerra que mena a Pena-roja de Tastavins i la de la dreta que va a Fredes.
Ponte

PONT AL TASTAVINS

Es creua el riu Tastavins per sobre d'un pont d'aspecte medieval just abans d'encara la pujada cap el mas d'en Peret.
Building of interest

MAS D'EN PERET

Una curta pujada per un bonic sender ens duu a la vora del mas d'en Peret que deixem a l'esquerra.
Informazione

BIFURCACIÓ AMB PAL

La pista bifurca pels dos costats, la de l'esquerra va al mas de Cuartilles, la de la dreta que puja un xic va al mas de Amargós. Seguim la direcció indicada pel pal vers Pena-Roja.
Building of interest

CASETA DEL TOTÓ

La deixem a l'esquerra envoltada de conreus d'ametllers, oliveres i pinars.
Lago

TOLLS

El Tastavins va seguint la pista pel costat esquerra, i ja anem veient alguns tolls producte del fenomen càrstic d'aquesta zona.
Fiume

GUAL

Per a tal de fer cap a Pena-roja hem de creuar el riu.
fotografia

PANORAMICA

La cara nord de les Penyes ofereixen una curiosa silueta en contrallum.

Commenti

    Puoi o a questo percorso