Tempo  6 ore 8 minuti

Coordinate 2309

Caricato 29 marzo 2016

Registrato marzo 2016

-
-
13 m
-1 m
0
5,6
11
22,34 km

Visualizzato 1388 volte, scaricato 21 volte

vicino a De Pettelaar, Noord-Brabant (Nederland)

If you like this route and/or you followed it, please leave your review and/or comment. Thanx!
Als je deze route mooi vindt en/of hebt gevolgd, zou ik graag je beoordeling en/of commentaar weten. Alvast bedankt.
Eerste etappe van het Maarten van Rossumpad (LAW4); een Lange-Afstand-Wandelpad met een lengte van 384 kilometer van Den Bosch naar Steenwijk, vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Wij willen wel elke keer een 20+er, dus zullen er waarschijnlijk minder etappes voor nodig hebben dan de 23 van de routebeschrijving op Wandelnet.nl.Deze eerste etappe gaat van Den Bosch naar het Hertogsgemaal bij Gewande, 7 km verder dan het eindpunt van de eerste etappe (Oud Empel) zoals beschreven op Wandelnet.nl. We beginnen bij de nieuwe parkeergarage Sint Jan en pakken de routebeschrijving bij de St Janskathedraal op (WYPT). Overal in Den Bosch staan kunstwerken die figuren uitbeelden van de schilderijen van Jeroen Bosch, waarvan Den Bosch momenteel een prachtige overzichtstentoonstelling herbergt. Via het Prins Hendrik Park langs de oevers van de IJzeren Vrouw (WYPT) - let op de mooie apartementen die wel wat doen denken aan het Flatiron gebouw in New York - verlaten we Den Bosch aan de Noord-West kant. Bij de Engelse Dijk nemen we een alternatieve route (WYPT), die ons meer langs de Ertveld Plas leidt en die verderop weer op de originele route zou komen (bij WYPT "Vlakte"). We wisten echter niet dat die originele route ook niet meer bestaat: het liep door een gebied dat nu omgetoverd is tot een soort wet-lands-natuurgebied dat slecht tot niet meer begaanbaar is. Door de droogte van de afgelopen twee tweken hebben we gelukkig zonder natte voeten de Engelse Dijk weer kunnen bereiken, maar het advies is hier dus duidelijk: bij WYPT "Alternatieve route" gewoon de Engelse Dijk blijven volgen tot viaduct van A59.

Na de A59 leidt de route door het oude Engelen (WYPT) waar je je even een paar eeuwen terug waant. Even maar, want buiten Engelen komen we meteen langs de parkeerplaats van een nieuwe golfbaan met opvallend veel Porsche Cayennes e.d. Weer iets verderop gaat de route dwars door Haverleij (WYPT): een woningbouwproject van een negental moderne "kastelen". Je moet er van houden... Hierna lopen we langs de gekanaliseerde Dieze en komen we via een landweggetje bij de spuisluis in de Oude Dieze. Hier hebben ze beekje aangelegd met het zelfde niveauverschil als in de sluis, maar alleen toegankelijk voor vissen (WYPT "Vispassage Crevecoeur"). Zo kunnen de visjes ook van de Dieze naar Maas zwemmen, want via de Spuisluis of de schutsluis in de gekanaliseerde Dieze is dat onmogelijk. De vispassage wordt trouwens door de omwonende ook wel "onze bergbeek" genoemd...

We vervolgen onze route via de Maasuiterwaarden (WYPT) en de Empelse Dijk (WYPT) naar Oud Empel, het oorspronkelijk eindpunt van de eerste etappe. Hier bevindt zich de kapel Onze Lieve Vrouwe van Empel (WYPT "Kapel"), gewijd aan Maria Onbevlekte Ontvangenis en ingewijd op 9 december 2000. De kapel herinnert niet alleen aan de oude kerk van Empel, maar ook aan het wonder van Empel tijdens de Slag bij Empel: In 1585, tijdens de slag bij Empel zaten de Spaanse troepen al vijf dagen vast in de kou en regen, ingesloten tussen de Staatse troepen met hun schepen op het water. Een Spaanse soldaat vond bij de kerk van Empel een gave beeltenis van Maria Onbevlekte Ontvangenis. De legeraanvoerder Don Francisco Arias de Bobadilla liet de afbeelding in de kerk plaatsen. En toen gebeurde het wonder: de regen stopte en het begon hard te vriezen. De schepen, die dreigden in te vriezen, moesten zich terugtrekken naar het open water van de Maas en zo konden de Spaanse troepen over het ijs ontsnappen naar 's-Hertogenbosch (Bron: Wikipedia). Rond het kapelletje ligt ook een begraafplaats met een paar militaire graven uit WO-II.

Ten slotte lopen we onder de A2 door om nogmaals via de Maasuiterwaarden en de Groote Wiel (WYPT) bij het Hertogsgemaal in Gewande deze eerste etappe te beëindigen.Meer informatie en uitgebreide routebeschrijving op Wandelnet.nl. Let op: de etappeverdeling van onze complete route is anders dan die van Wandelnet.
- Tijd in beweging: 4 hr 39 min

- Gemiddelde snelheid in beweging: 4,8 km/hr- Uitgevoerd op 20/03/2016
Intersezione

Alternatieve route

Op de Engelse Dijk, vlak nadat het spoor is over gestoken, kun je dit pad naar rechts nemen (zoals wij deden). Gezien het nieuwe natuurgebied lastig is te doorkruizen, is het advies toch om gewoon de Engelse Dijk te blijven volgen
Lago

De IJzeren Vrouw

Waypoint

Empelse dijk

Waypoint

Engelen

Lago

Groote Wiel

Castello

Haverleij

Monumento

Hertogsgemaal

Sito religioso

Kapel + begraafplaats

Fiume

Maasuiterwaarden

Sito religioso

Sint Jan Kathedraal

Fiume

Vispassage Crevecoeur

Fauna

Vlakte

Commenti

    Puoi o a questo percorso