Scarica

Distanza

18,69 km

Dislivello positivo

720 m

Difficoltà tecnica

Medio

Dislivello negativo

720 m

Altitudine massima

1.039 m

Trailrank

55

Altitudine minima

456 m

Tipo di percorso

Anello

Tempo

4 ore 44 minuti

Coordinate

2002

Caricato

22 maggio 2021

Registrato

maggio 2021
Lascia il primo applauso
Condividi
-
-
1.039 m
456 m
18,69 km

Visualizzato 305 volte, scaricato 4 volte

vicino a els Hostalets d'en Bas, Catalunya (España)

LLETISSONADA 2021, la “COVID-LLETISSONADA”

L’any 2020 va ser el primer a la història del GECA que vàrem haver de suspendre la LLetissonada degut a la pandèmia del Covid 19 que ha trastocat les nostres vides. Tanmateix, ens ha semblat que per aquest 2021 havíem de fer quelcom que ens acostés a la normalitat. La idea que hem materialitzat i que us proposem és molt diferent de les LLetissonades anteriors, però l’objectiu serà el mateix: un bon dia de muntanya trescant pels camins propers a la Vall d’en Bas.

L’itinerari que us proposem restarà senyalitzat des del 2 de maig fins el 27 de juny. No podrem passar per llocs on de manera habitual hi ha bestiar, circumstància que solem solucionar amb la complicitat dels propietaris que per 1 únic dia el fan pasturar per altres llocs lluny de l’itinerari, però no els hi podem demanar aquest compromís durant 2 mesos. Potser trepitjarem una mica més de carretera i pista de la que ens agradaria, però l’entorn us continuarà sorprenent.

Sortim d’Hostalets d’en Bas pel carrer Teixeda fins a l’església i prenem el carrer de Vic a la dreta travessant tot el carrer i just sortint del poble dels Hostalets prenem la carretera asfaltada a mà esquerra seguim amunt, deixem el camí que porta al cementiri a mà esquerra, i seguim endavant, a mà dreta ens apareix una pista que passem de llarg i uns metres més amunt agafem la pista asfaltada de mà dreta. Pocs metres més endavant trobem l’inici, perfectament indicat, del camí de pujar a Sant Miquel on només ens caldrà anar seguint les marques grogues de Itinerànnia i les més clàssiques fites de pedra amb les que hem reforçat la senyalització de tot el camí. El camí puja dret i costerut amb un desnivell sostingut entre alzines, arbres blancs i avellaners arribant a les marrades, tram parcialment empedrat abans de creuar amb el GR 2 I amb els pals indicadors que ens indiquen el nostre proper destí, Sant Miquel de Castelló. Val la pena arribar al mirador que no per conegut deixa de ser espectacular. Just abans, veureu el Roure d’en Simó, amic de l’ànima que ens va deixar prematurament l’octubre del 2015. Deixem Sant Miquel i tornats al camí seguim a la vegada les marques grogues i les del GR que coincideixen i que ens portaran per pista fins a Falgars d’en Bas que ja divisem tot passant per Pibernat i la seva font, amb els cingles de Falgars per un costat i el Puig Satoies, la Creu del Rabadà i la restaurada casa de la Batllia per l’altre.

A Falgars, val la pena girar-se i poder contemplar tot el que la vista ens permeti: els Pirineus Orientals amb el massís del Canigó al fons, les serralades i pics de l’Alta Garrotxa coneguts i trepitjats per tota la gent de muntanya, i en primer terme el Puigsacalm i Santa Magdalena, amb la Vall d’en Bas i Olot al fons.......continuem tot passant per davant la propietat de La Coromina i per carretera anirem descendint lleugerament. Per l’esquerra intuïm la cinglera i més enllà el Salt de la Coromina amb el seu molí i la Tossa de Pujolriu. Per la dreta la Casanova i més enlairada la casa dels Sangles, Cabrera, el Puig de la Bastida i els cingles d’Aiats.

Deixem la carretera i les marques del GR i ja per camí seguim només les marques grogues d’Itinerànnia i les fites. Aquest camí és el de la Portellera, un dels clàssics que enllaça la vall d’en Bas amb els altiplans de Falgars, però avui el deixarem a l’esquerra. Travessem els prats de pastures dels plans de la Tossa de Pujolriu per un camí fressat que ens menarà al fons dels prats on caldrà travessar un rierol i un portal de fusta. Continuem endavant seguint les marques i fites i després de un collet on ens desviarem a la dreta i tot passant per un petit portal baixarem decididament a creuar el Torrent de la Serra per unes bones passeres... Després de una curta pujada enllacem amb el camí ral d’Olot a Vic el qual seguirem fins a l’Hostalot passant pel seu pont medieval, fins a trobar la carretera asfaltada.

Aquest tram potser és el menys agraït de tot l’itinerari ja que ens haurem d’arribar per asfalt fins al Coll seguint la carretera en direcció esquerra. Tanmateix, la bellesa de l’entorn ens reconfortarà. El Pla d’Aiats i just al davant la Serra Mateus, la roureda de la casa de la Garganta i finalment el petit veïnat que formen el Coll i el Torrent amb les respectives explotacions ramaderes. Arribats a la casa restaurant del Coll deixem l’asfalt i girem a l’esquerra continuant seguint les marques grogues de Itinerànnia per la pista que ens portaria fins al Santuari de La Salut. Passem just per davant de la casa del Torrent i enfilem pista amunt, planegem i obviem uns rètols a l’esquerra que indiquen per anar a Coll d’Úria i a Sant Feliu de Pallerols. També volem arribar a Coll d’Úria però us proposem d’anar-hi per un altre camí. Deixem la pista més endavant just en un filat a l’esquerra que caldrà obrir i tancar i en el que just al costat hi ha una banyera que fa d’abeurador pel bestiar. A partir d’aquí ja deixem de trobar marques grogues i sovintejaran més les fites que us ajudaran a seguir el camí. Continuem sempre per la pista principal sense desviar-nos per cap dels camins i pistes que hi ha. Caldrà passar per un altre filat que també s’haurà d’obrir i tancar i aquí ja serem dins de bosc. Uns metres més per pista i ja l’abandonem per anar a trobar l’antic camí de Tràfec que puja des de Sant Feliu de Pallerols passant per Coll d’Úria. Aquest camí amb els anys havia quedat en desús i la bardissa l’havia tapat. Enguany l’hem pogut recuperar i estassar. Baixem en continues ziga-zagues envoltats de faigs, roures, alzines, oms i fins i tot alguns trèmols. Creuem dues vegades la pista abandonada més amunt i sempre de baixada arribem a Coll d’Úria.

Enfilem ja l’últim tram per un camí fressat que prenem uns metres més avall per la carretera i per la mateixa vessant de la muntanya per la que hem baixat. Rodejats d’alzines i boixos i sempre de baixada passarem prop de la casa de Siurana. Algun tram del camí requerirà de la nostra atenció per no ensopegar. Arribarem a la casa de la Boada on travessant el portal que hi ha travessarem la propietat. Alternativament, hi ha un camí que la voreja però de les dues maneres arribarem al mateix lloc just a tocar la riera. A l’esquerra ens haurà quedat el Molí Nou. Vorejarem el riu i la tanca perimetral de la finca fins que arribem a la font de la Boada, perfectament senyalitzada. Sense deixar de vorejar el riu arribarem al Molí Vell i més enllà anirem a trobar la carretera asfaltada la qual seguirem a l’esquerra direcció Hostalets d’en Bas. No obstant i una vegada deixat enrere el trencant per anar a la casa de Les Comes i abans d’arribar al trencant de la carretera que puja a Falgars, deixem l’asfalt i per la dreta ens endinsem per una pista enmig dels camps de pastura per la qual arribem de nou al Carrer Teixeda i a l’aparcament del cotxe.

* Text extret de la pàgina web del GRUP EXCURSIONISTA CULTURAL I ALPINISTA (GECA), entitat organitzadora de la Lletissonada.

Ruta realitzada el 22 de maig de 2021
Parcheggio

Aparcament de l'entrada d'Hostalets

Intersezione

carretera asfaltada (esquerra) i creuar Fluvià

Valico

Coll d'Úria (gir a l'esquerra)

Fiume

Creuar torrent del Grau

Fiume

Creuar el Torrent de la Cua d'Euga

Intersezione

Encreuament a Falgars

Intersezione

Encreuament a la Boada (seguir recte)

Intersezione

Encreuament a Joanetes

Intersezione

Encreuament del Molí Vell

Intersezione

Encreuament la Teuleria del Torrent

Intersezione

Enllaç amb pista planera

Intersezione

Final Camí de Tràfec

Fontana

Font de la Boada i pont de fusta (2)

Fontana

Font de Lourdes

Fontana

Font de Pibernat

Foto

Foto Vaques

Intersezione

Gir a la dreta (passar del mig dels camps)

Intersezione

Girar 2 vegades a la dreta

Intersezione

Girar a la Dreta (Hostal del Grau)

Intersezione

Girar a la dreta (Hostalets)

Intersezione

Girar a l'esquerra

Foto

Hostalets d'en Bas

Intersezione

Inici Camí de Tràfec

Intersezione

Inici caminet de pujada

Approvvigionamento

Mas el Coll - gir a l'esquerra

Intersezione

Mas Torrent

Panorama

Mirador del Salt de la Coromina

Ponte

Petit Pont metàl·lic

Rifugio custodito

Pibernat

Sito religioso

Plaça Major (Església)

Ponte

Pont de fusta (1)

Ponte

Pont Medieval de l'Hostalot

Ponte

Pont sobre el Torrent de la Batllia

Porta

Portella de Fusta

Porta

Portella (2)

Porta

Portella (3)

Porta

Portella (atenció)

Porta

Portella a obrir (1)

Porta

Portella de l' Hostalot - Inici Asfalt

Intersezione

Rasos de Pibernat

Sito religioso

Sant Miquel de Castelló

Sito religioso

Sant Pere de Falgars

Porta

Tanca (obrir i tancar)

Intersezione

Trinxera i gir a l'esquerra

Intersezione

Ull! Deixem el camí (gir esquerra)

Commenti

    Puoi o a questo percorso