-
-
10 m
1 m
0
4,1
8,3
16,53 km

Visto 0 volte, scaricato 0 volte

vicino Eursinge, Drenthe (Nederland)

Drentse Esdorpen - Darp, Eursinge, Overcinge en Havelte vormen met bossen, heiden en bouwlanden in de omgeving een typisch esdorpenlandschap, zoals dat van de 13e tot de 20e eeuw karakteristiek was voor de Nederlandse zandgronden. In de laatste 100 jaar zijn die landschappen behoorlijk overhoop gehaald, maar in Drenthe, en zeker rond Havelte, is het esdorpenlandschap nog goed te herkennen.
Waypoint

Café - Restaurant

Waypoint

van helomaweg

Bushalte van helomaweg
Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Waypoint

20603

ANWB paddenstoel Nr 20603
Waypoint

21499

ANWB paddenstoel Nr 21499
Waypoint

20618

ANWB paddenstoel Nr 20618
Waypoint

Overcinge

Het Huis Overcinge werd al voor het eerst vermeld in 1313 en behoort tot de bekendste Drentse huizen. Na door diverse bewoners verbouwd en gerestaureerd te zijn wordt het verhuurd voor diverse gelegenheden.
Waypoint

20619

ANWB paddenstoel Nr 20619
Waypoint

20621

ANWB paddenstoel Nr 20621
Waypoint

20622

ANWB paddenstoel Nr 20622
Waypoint

Darp

Darp is de Drentse benaming voor Dorp en ligt aan de Bisschopsberg. Op de berg moesten de boeren hun tienden overdragen aan de bisschop van Utrecht. Doordat de Drenthen dit gingen weigeren, ontstond in 1227 de Slag bij Ane. Nadien werden de belastingen niet meer betaald.
Waypoint

darperkerkweg 15

Bushalte darperkerkweg 15
Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Waypoint

Papiliorama

In de tropen bestaan op diverse plaatsen zogenaamde "vlinderkwekerijen". Diverse dorpen (zoals in de Fillipijnen) leven van de kweek en verkoop van vlinderpoppen. Van iedere euro die wordt besteed in Vlinderparadijs "Papiliorama" komt daarom ook ongeveer 15 cent terecht bij de vlinderkwekers.
Waypoint

Hunehyus

Bovenop de Havelterberg, nabij hunebedden, ligt Hunehuis temidden van heide, bos, vennen en zandverstuivingen.
Waypoint

Hunehuis

Het Hunehuis is rond 1930 door de Arbeiders Jeugd Centrale gebouwd als kamphuis. Het Nivon kocht het huis in 1939. Een toplocatie voor logies.
Waypoint

Hunebedden

Hunebedden D53 en D54.
Waypoint

Hunebedden

Er zijn 54 hunebedden in ons land, 52 daarvan in Drenthe, 1 in Groningen en 1 in Friesland. Eenzelfde aantal moet in de loop van de tijd zijn gesloopt. Ze werden tussen 3500 en 2700 v. Chr. gebouwd door het ‘trechterbekervolk’ - de oude prehistorische volken worden genoemd naar de vorm van hun aardewerk. De niet meer rondzwervende landbouwers vestigden zich waar de grond geschikt was voor akkers en weiland, in kleine nederzettingen van 4 of 5 huizen. In de nabijheid bouwden ze met zwerfkeien van soms meer dan 20 ton grote gemeenschappelijke grafruimtes. De hunebedden waren gesloten en mogelijk ook afgedekt met aarde, maar ze werden voor nieuwe bijzettingen telkens weer geopend.
Waypoint

hunebeddenweg

Bushalte hunebeddenweg
Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Waypoint

Kallenklote

Deze lange lintbebouwing is door de vervening in de Middeleeuwen ontstaan. Aan de voet van de stuwwal, in de overgang naar het beekdal van de Aa, vormen prachtige oude boerderijen met veel eikenbomen op het erf, de lange strook bebouwing van Kallenkote en Wapserveen.
Waypoint

de wulpen

Bushalte de wulpen
Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Waypoint

Café - Restaurant

Waypoint

begraafplaats

Bushalte begraafplaats
Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Waypoint

gagelsweg

Bushalte gagelsweg
Voor meer informatie en haltetijden verwijzen wij u naar www.9292ov.nl
Waypoint

D’olde Veste

In de volksmond heet Steenwijk D'olde Veste, een verwijzing naar de vesting die de stad eens in haar greep had. Steenwijk ligt op de grens van het Overijsselse veen en het zand van Zuidwest Drenthe. De stad ligt op een uitloper van een zandrug. Het dankt zijn naam aan de grote hoeveelheden zwerfkeien die in de bodem voorkomen. De oude vestingstad werd menigmaal belegerd, veroverd en verwoest. Ook de Grote - of Sint Clemenskerk, die in zijn huidige vorm en omvang van 1464 dateert, is in de Tachtigjarige oorlog zwaar beschadigd. De 86 meter hoge toren staat nog fier overeind en is in de verre omtrek zichtbaar. Aan de zuidzijde van de stad zijn resten van de oude vesting te zien. Steenwijk is gelegen aan de Steenwijker Aa.
Waypoint

Steenwijk

Steenwijk ligt in de kop van Overijssel op de grens van enkele stuwwallen (de Woldberg en de Havelterberg) en het laagveengebied van Giethoorn, De Wieden en de Weerribben. De stad lag strategisch op de weg naar het noorden en was dus belangrijk voor de hertog van Gelre die in 1521 delen van Groningen en Friesland beheerste. Maarten van Rossum viel in dat jaar Steenwijk aan, maar kon het niet veroveren. Twee jaar later, toen Gelre ook Drente en Overijssel beheerste, wist Maarten van Rossum Steenwijk wel in te nemen. De stad werd ernstig geplunderd en door brand gingen vele gebouwen verloren. Twee maanden bleef Van Rossum in de stad als vestingcommandant. Toen gingen Friesland en Steenwijk weer verloren voor Gelre.
Waypoint

Vestingstad Steenwijk

De NS-wandeling zelf komt niet door het centrum van Steenwijk, maar het is wel de moeite waard om aan het begin of eind van de route de sfeervolle markt met rondom prachtige Jugendstil-panden te bezoeken. Voor een bezoek aan het centrum volgt u de gele pijlen vanaf het station (tegenover de loopbrug).
Steenwijk dankt haar naam aan de vele zwerfstenen die in de omgeving in de grond zitten. Stadsgrachten, het stratenpatroon en de stadswallen herinneren aan het roerige verleden van de stad. Het beleg en ontzet van de stad tijdens de Tachtigjarige oorlog is de belangrijkste historische gebeurtenis.

Commenti

    You can or this trail