Tempo  4 ore 42 minuti

Coordinate 1090

Caricato 4 febbraio 2021

Registrato gennaio 2021

-
-
112 m
33 m
0
3,8
7,5
15,03 km

Visualizzato 111 volte, scaricato 5 volte

vicino a Cruïlles, Catalunya (España)

Si et posiciones sobre " Veure més " (color blau) que es troba al final de la descripció del recorregut, podràs veure tot el àlbum de fotografies d'aquesta sortida...
Ruta feta amb el caminants dels diumenge i els nostres inseparables companys de “quatre potes”.
Aquesta sortida ens permet visitar les ermites de Sant Joan de Salelles i la Mare de Déu de l’Esperança així com l'antic monestir de Sant Miquel de Cruïlles, endinsar-nos pel nucli medieval de Cruïlles i passar per les antigues terreres de Vaca Morta.
El punt de sortida és la zona de la piscina municipal de La Bisbal, situada al paratge de la Font de l’Arbre. Ens dirigim fins el Mas Saüc, on girem a la dreta per passar al costat del mas i travessar la riera del Vilar. Al altre banda, anem fins el mas de turisme rural Mas Masaller i passat aquest, girem a la esquerra per caminar arran uns camps de conreu que aviat deixem per entrar al bosc d’en Masaller, seguint un corriol que passa vora una gran bassa i que ens deixa molt a prop del rehabilitat Can Valls a Rabioses.
A Rabioses tenim el sòl asfaltat, seguint uns 100 metres per la dreta per girar, ara a la esquerra, baixant fins la riera d’en Rostei, riera que salvem per sobre el pont de la Sacristana, un pont de dimensions petites, d'un sol ull, amb arc de mig punt amb el parament completament de pedres irregulars unides amb morter. A pocs metres i en un costat de la riera, es troba la font Mercader que ben just vàrem veure caure una gota d’aigua. Visitat els indrets, seguim camí passant per Can Molines i el seus cavalls, travessem la riera de Pastells i pugem fins la pista dels Metges, pista que travessem per anar a passar pel costat de Can Pacoli i el Mas Petit d’en Pont que formen el Veïnat de Valloquera. Seguim pel costat del camp de conreu i unes granges (pollastres?) fins arribar al Daró que travessem buscant el millor punt de pas entre l’aigua que baixava.
A l’altre riba seguim camí, passant al costat d’on, no fa gaire, s’alçava ben altiva la monumental Alzina del Mas Salelles. Deixem el camí que segueix paral·lel al Daró per agafar un viarany en pujada que abandonem després de caminar per aquest uns 90 metres, agafant un petit corriol que surt de la dreta i que al començament és molt dret...en alguns moment necessitem agafar-nos dels arbres i altres sortints per anar guanyant posicions. El corriol fineix al camí de can Si-n’hi-queda i just al davant en neix un d’altre que prenem, és l’entrada al mas de Can Font (també rehabilitat). Un corriol penjant sobre uns camps de conreu ens deixa al davant de l’ermita de Sant Joan de Salelles.
Aquesta ermita es troba situat al veïnat del mateix nom, entre les poblacions de Sant Sadurní de l'Heura i Cruïlles. És un petit temple bastit vers els segles X-XI en estil romànic, un edifici aïllat, que consta d'una nau amb absis semicircular molt allargat. La nau es cobreix amb volta apuntada i seguida, i l'absis amb volta de quart d'esfera. A la façana de migdia hi ha una porta d'accés d'arc de mig punt, i a l'absis una petita obertura d'una esqueixada, molt estreta. La façana, a ponent, presenta una porta allindada i una petita finestra també allindada a la banda esquerra, amb la data del 1596. Una altra porta més senzilla s'obre al mur de tramuntana. El conjunt es completa amb un campanar d'espadanya d'un sol ull situat sobre l'arc triomfal.
Ara caminem sobre asfalt amunt, direcció Sant Sadurní de l’Heura uns 170 metres, distancia on està situat la propera cruïlla (dreta) que agafem, un camí que ens fa guanyar alçada i que finalitza a la carretera GI-664 al costat de la fusteria Sais, en vistes de Sant Sadurní, per una banda i de Sant Miquel de Cruïlles i La Bisbal per l’altre.
Sense arribar a la carretera agafem un viarany que ens deixa al camí de Can Massot, camí que abandonem un xic més enllà (esquerra) per endinsar-nos al Bosc de l’Estany d’en Reig sortint a Sant Miquel de Cruïlles on es troba l’església monàstica de Sant Miquel de Cruïlles.
L’antic monestir de Sant Miquel de Cruïlles és de planta basilical, amb tres naus i transsepte sobre el que s’aixeca una cúpula amb cimbori exterior, conserva els tres absis semicirculars. Molt probablement es tracti d’una construcció del segle XI, és a dir de l’època fundacional. Aquell edifici primitiu fou modificat en diverses ocasions. Encara en època medieval es va aixecar una torre exterior de planta gairebé quadrada, adossada a la nau sud i el transsepte. Al segle XVI es va modificar l’edifici a causa de l'esfondrament del tram més occidental de la nau, aixecant una nova façana que escurçava el temple, també en aquesta època es degueren aixecar els contraforts i la torre campanar de planta quadrada. A més d’aquest edifici es conserva un mur amb una obertura i arcs que correspondrien a la sala capitular perduda.
Fetes les fotos de rigor, agafem la petita carretera que enllaça Sant Miquel i Cruïlles per visitar el nucli medieval d’aquest poble...que encara és ben visible. La torre de Cruïlles és una magnífica construcció de planta circular i més de vint metres d’alçada que ha quedat isolada al mig de la plaça que porta el mateix nom. Des de dalt es pot resseguir bé l’antic recinte emmurallat, que conserva molts trams del perímetre gairebé intactes i algunes torres de planta quadrada. Avui hi oneja una estelada per commemorar que l’any 1359 Berenguer de Cruïlles va ser nomenat primer president de la Generalitat de Catalunya. Al costat de la torre tenim l’església de Santa Eulalia.
Sortim del petit nucli i seguim una estona la carretera que uneix Cruïlles i Monells fins arribar a una primera corba amb indicacions de la ermita de la Mare de Déu de l’Esperança. Uns 750 metres ens separa la cruïlla de l’ermita.
L’ermita de la Mare de Déu d’Esperança, és un indret molt popular i destí molt visitat per tothom que passeja per la zona. És un exemplar representatiu de l’arquitectura popular barroca dels segles XVII-XVIII de la comarca. Destaca, per la seva singularitat, una trona de pedra decorada amb relleus situada a la part exterior de la zona de culte. La capella està tancada amb clau amb l’objectiu de salvaguardar-ne el seu manteniment i la seva conservació, de les quals es fa càrrec la Fundació de l’ermita. La capella i la casa de l'ermità formen un sol cos d'edificació cobert amb teulat a dos vessants sobre els murs laterals, la qual cobreix també un gran pòrtic o galilea. Al fons hi ha la façana amb la porta, amb llinda monolítica i motllures i un òcul en la part de la capella, on hi ha també una pila beneitera decorada amb testes alades. L'esglesiola és d'una nau coberta amb volta de llunetes, amb motlluratges; hi ha dues capelles laterals, a cada costat, que tenen voltes de creueria.
Davant l'ermita es dreça una creu de terme i a sobre s’estén una gran zona de pícnic amb barbacoes que es poden fer servir, previ reserva a la fundació de l’ermita.
Aprofitem els banc i taules de la zona de pícnic per esmorzar i tot seguim reprenem el camí, agafant un que surt d’un lateral del edifici i que de seguida entra al Bosc d’en Nadal per sortir a dalt Can Fuertes, sobre Vaca Morta. Seguim el camí que baixa (dreta) i que passa per les terreres de Vaca Morta...aquestes estan constituïdes per diverses basses al·luvials originades per una activitat extractiva d'argiles, en part encara activa. En conjunt ocupen al voltant d'unes 11 hectàrees de superfície. L'interès ecològic d'aquest espai rau en la notable recuperació com a zona humida que estan experimentant, tant pel que fa a la vegetació com a la fauna. Tot i així, l'espai presenta un elevat dinamisme, havent desaparegut la gran majoria de les basses artificials censades en el primer inventari.
Passem al costat de la urbanització del Puig Ventós i travessem la carretera GI-664 per seguim un camí que ens acosta al Daró i la Font del Arbre on tenim els cotxes i on donem per finalitzada aquesta interesant sortida.
Salut i bones caminades!!

Vedi altro external

Parcheggio

Font de l'Arbre/piscina municipal...aparcament i començament de ruta

Foto

Mas Saüc

Fiume

Riera del Vilar

Intersezione

Cruïlla, esquerra

Intersezione

Cruïlla, dreta

Foto

Mas Masaller...turisme rural

Intersezione

Cruïlla, esquerra...deixem camí

Intersezione

Entrada corriol

Lago

Vistes sobre la bassa d'en Masaller

Intersezione

Cruïlla, dreta

Intersezione

Cruïlla, dreta

Waypoint

Camí de Rabioses

Foto

Can Valls

Intersezione

Rabioses

Intersezione

Cruïlla, esquerra...deixem l'asfalt

Ponte

Pont de la Sacristana sobre la riera d'en Rostei

Fontana

Font Mercader

Foto

Can Molines

Fiume

Riera de Pastells

Intersezione

Camí dels Metges...seguim recte

Foto

Veïnat de Valloquera...seguim per la dreta

Foto

Granges del veïnat de Valloquera

Intersezione

Cruïlla, esquerra...baixem fins el Daró

Fiume

El Daró...el travessem

Intersezione

Cruïlla, dreta

Intersezione

Cruïlla dreta...corriol amb molt desnivell

Intersezione

Cruïlla...seguim recte

Foto

Can Font

Foto

Vistes de l'ermita de Sant Joan de Salelles

Sito religioso

Sant Joan de Salelles

Waypoint

Camí de Sant Sadurní de l'Heura

Intersezione

Cruïlla, dreta

Panorama

panoràmiques

Intersezione

Cruïlla, dreta

Waypoint

corriol

Intersezione

camí de Can Massot, seguim per la dreta

Intersezione

Cruïlla, esquerra

Waypoint

Bosc de l'Estany d'en Reig

Foto

Sant Miquel de Cruïlles

Sito religioso

Antic Monestir de Sant Miquel de Cruïlles

Galleria

Pas soterrat de la carretera GI-664

Foto

Nucli antic de Cruïlles

Castello

Torre de Cruïlles

Sito religioso

Església de Santa Eulalia

Intersezione

Cruïlla, dreta...cami de l'Esperança

Sito religioso

Mare de Déu de la Esperança

Picnic

Zona de picnic

Intersezione

Cruïlla, dreta

Foto

Can Fuertes

Lago

Vaca Morta

Commenti

    Puoi o a questo percorso