Tempo in movimento  un'ora 47 minuti

Tempo  3 ore 10 minuti

Coordinate 2584

Caricato 26 novembre 2018

Recorded novembre 2018

-
-
371 m
102 m
0
1,9
3,8
7,66 km

Visto 242 volte, scaricato 8 volte

vicino Canyelles, Catalunya (España)

El track comença a la parada d’autobús Ronda Guineueta Vella-Juan Ramón Jiménez de la línia V27 i finalitza al metro de la línia 3 Canyelles. Com és “circular” es podria començar i finalitzar al metro de Canyelles.

Pel camí ens trobem dues parades de autobús, però compte, no ens apropen a Canyelles, sinó que ens allunyen encara més. Son al Coll de la Ventosa (autobús 102: Coll de la Ventosa direcció Cementiri de Collserola) i a Torre Baró (autobús 82: Carretera alta de Roquetes-Castell).

Si volem accedir en cotxe podem pujar per la carretera Alta de Roquetes i deixar el cotxe a un marge de la pista que ens condueix a Can Masdéu.

Comença la pujada per un camí de sorra que discorre paral·lel a la carretera alta de les Roquetes. Creuarem la carretera al veure l’inici d’ una pista forestal, el camí de Sant Llàtzer que com el seu nom indica, ens porta a l’antic Hospital de Sant Llàtzer.
Abans de l’Hospital, ens trobarem amb Can Masdéu.

Can Masdeu és una masia documentada des de l'edat mitjana construïda sobre una antiga domus romana, algunes de quines restes encara es conserven, l'aspecte que presenta avui dia és fruït d'una reforma important que es va fer sobre l'antiga masia al segle XIX.A la façana de gregal hi ha esgrafiats amb verges cristianes com motiu principal.
Actualment Can Masdéu es un centre social ocupat, residencia i hort comunitari. El lloc es va fer popular a 2002 quan els ocupants s’encadenaren per evitar ser desallotjats. Durant l’oposició que va durar 3 dies la policia va ser incapaç de desallotjar-los, cosa que els va portar a judici. Finalment, els propietaris guanyaren el judici però a dia d’avui encara no s’ha executat l’ordre de desallotjament. La majoria dels diumenges el centre obre i entre 100-300 persones pugen a menjar o participar en activitats relacionades amb ecologia, activisme i autogestió.

Per sobre de la masia, hi troben la Bassa gran, que temps enrere, garantia poder regar de forma abundant tot l’hort d’aquesta finca.

Si seguim pujant, ens toparem amb L’antic Hospital de Sant Llàtzer.
Es tracta d’un edifici de 7.500 metres quadrats i dues plantes. Després de més de mig segle en desús, està força degradat, i compta amb guardes de seguretat i càmeres de vigilància.
Davant la possibilitat que s’estableixin nous usos per l’Hospital de Sant Llàtzer, diversos col·lectius de la ciutat, i en especial de la Vall de Can Masdeu i els barris propers, s’han unit per fer sentir la seva veu proposant projectes per revitalitzar l’espai.

Continuarem cap al camí de Sant Llàtzer cap al Coll de la Ventosa. El camí discorre paral·lel a la Carretera del Cementiri de Collserola, virarem a la dreta pel camí de sorra, deixant a la nostra dreta Can Rius. Continuarem durant uns quilòmetres per la pista forestal fins al Turó de les Roquetes.

Després, baixarem per un corriol fins Torre Baró.
El topònim d'aquest edifici prové del nom de la primitiva torre on visqué durant molts anys el Baró de Pinós, a peu de l'estació de tren de Torre Baró, i que fou enderrocada per obrir pas a la prolongació de la Meridiana.
La torre actual, construïda el 1905, havia de convertir-se en un hotel, dins d'un projecte de ciutat jardí dissenyat per a la serralada de Roquetes, però les males comunicacions a la zona van paralitzar el projecte. Tanmateix, hi ha dues versions més sobre l'origen de la torre:
1- Fou construïda pel Baró de Pinós a principis del segle XIX per al seu fill, que patia tuberculosi i va morir abans que s'acabessin les obres.
2- L'any 1873, aquest petit castell, juntament amb la resta de la finca, fou comprat al Baró per la família Siwate, que l'utilitzaren com a casa de vacances pels aires purs de la muntanya. Això no durà gaire i l'edifici va restar abandonat durant molts anys.
El castell ha esdevingut la imatge més representativa del barri de Torre Baró.

Un cop vista la Torre, donarem la volta per enfilar-nos cap al Turó d’en Segarra i al Coll de la Ventosa, on agafarem un camí diferent al de l’anada, el Camí Antic de Sant Iscle, que ens portarà a la zona de pícnic de la font de Santa Eulàlia. Continuarem el descens xino xano fins arribar al metro de Canyelles.

Per més informació:
https://www.canmasdeu.net/?lang=es
https://es.wikipedia.org/wiki/Can_Masdeu
https://ressuscitemsantllatzer.wordpress.com/
https://fontsaigua.wordpress.com/2015/11/19/la-bassa-gran-de-can-masdeu-o-de-sant-llatzer-de-barcelona/
https://memoriadelsbarris.blogspot.com/2013/01/historia-de-can-masdeu.html
https://ca.wikipedia.org/wiki/Torre_del_Bar%C3%B3
Informazione

Cartel Vall de Can Masdeu

fotografia

Camí Sant Llàtzer

fotografia

Foto

Informazione

Foto

fotografia

Foto

fotografia

Antic Hospital de Sant Llàtzer

fotografia

Foto

Lago

La Bassa Gran

fotografia

Camí Sant Llàtzer

Intersezione

Foto

fotografia

Coll de la Ventosa

parcheggio

Foto

Bus stop

Parada bus 102: Coll de la Ventosa

Informazione

Carretera Cementiri de Collserola

Intersezione

Foto

fotografia

Foto

fotografia

Foto

fotografia

Foto

fotografia

Foto

Intersezione

Foto

fotografia

Foto

fotografia

Foto

fotografia

Foto

Picnic

Foto

fotografia

Vistes Turó de les Roquetes

fotografia

Turó de les Roquetes

fotografia

Foto

picco

Turó de les Roquetes

fotografia

Corriol

fotografia

Foto

fotografia

Corriol

fotografia

Foto

Bus stop

Bus 82: carretera alta de Roquetes-Castell

Castello

Castell de Torre Baró

https://beteve.cat/general/creu-roquetes-torre-baro/
Informazione

Foto

Informazione

Foto

fotografia

PR 171

panoramica

Foto

picco

Turó d'en Segarra

fotografia

Foto

fotografia

Carrer de Can Rius

fotografia

Camí Antic de Sant Iscle

fotografia

Camí Antic de Sant Iscle

Picnic

Zona picnic

fontana

Font de Santa Eulàlia

fotografia

Foto

fotografia

Foto

fotografia

Foto

Metro

Parc Josep Serra Martí , Metro Canyelles

Commenti

    You can or this trail