Coordinate 538

Caricato 20 ottobre 2020

Registrato ottobre 2020

-
-
1.043 m
822 m
0
2,6
5,1
10,28 km

Visualizzato 59 volte, scaricato 0 volte

vicino a Villel, Aragón (España)

[CAT] + [ES]

>> Català:

En aquesta nova proposta farem una interessant ruta circular que creua el sorprenent Barranco de El Tranco, seguint el traçat del GR-10.

Per aquesta excursió ens aproparem a la població de Villel, a 14 Km. de Teruel per la Carretera N-330, direcció Valencia.

La ruta comença en la porta d'entrada d'aquesta petita població, a peus del seu castell estratègicament enfilat dalt d'un costerut turó.

Iniciarem la caminada pel camí que voreja la Rambla Chartera per l'esquerra, al costat d'uns camps de cultiu.
En poca estona deixarem aquest camí ample i continuarem per un camí més estret que trobarem a la dreta.
Arribarem al final dels camps de cultiu que ens han acompanyat per la dreta. Girarem a l'esquerra i passarem per sota d'un petit aqüeducte. Uns metres més endavant continuarem per l'esquerra, pel Camino de Chartera.
En un revolt del camí passarem pel costat d'un petit embassament, que no es veu des de la pista al quedar una mica més elevat a l'esquerra del revolt.
Caminem una mica més i arribem a la part més interessant de la ruta, la Fuente Chartera i el Barranco de El Tranco.

La Fuente Chartera és un brollador natural d'aigües cristal.lines que emergeix de sota de les roques. Les seves aigües són canalitzades pel consum de la població de Villel.

Continuem ruta per a endinsar-nos en el protagonista de la jornada, el Barranco de El Tranco, tot seguit després de la font.
El Tranco és un barranc no gaire llarg però intens i sorprenent, que segur ens deixarà una bona impressió després de recórrer-lo.
El barranc està equipat amb unes instal.lacions d'escales, grapes (tipus via ferrata), esglaons i cable de vida per a superar els petits i moderats desnivells que es troben al llarg del recorregut.
No és imprecindible portar cap equipament en especial tot i que un casc seria molt aconsellable. Valoreu-lo per les fotos.

La dificultat del barranc va de moderada a baixa i és apte per a nens, sempre acompanyats d'adults.

La part central del barranc és força estret, amb parets de gran alçada a dues bandes que semblen tocar-se. Una mica fosc i fresc donat que no l'arriben els raigs del sol. Si el dia és molt fosc seria recomanable portar un frontal o una llanterna.

Gaudireu de les capritxoses formes que el pas de l'aigua han cisellat en les seves parets de roca al llarg de milers o milions d'anys segurament.

Finalitzada la part del congost, el barranc s'obre i seguirem pel mateix fins arribar a una senyalització que ens indica el camí de tornada, a la dreta.
Un camí de pujada fins arribar a la part més elevada del turó i després una baixada fins arribar a unes cases en ruïnes, prop de l'aparcament. Continuarem la tornada per un nou camí, per l'esquerra de la Rambla Chartera i fins arribar a la població de Villel de nou.

En els waypoints i en el peu de les fotos trobareu més informació d'interés, consulteu-la! (en la versió web per a ordinadors, no disponible en la versió per a mòbils ni tablets).

Estic segur que us agradarà aquesta ruta aventurera :-)

Salut i senderisme!

>> Castellano:

En esta nueva propuesta haremos una interesante ruta circular que cruza el sorprendente Barranco de El Tranco, siguiendo el trazado del GR-10.

Para esta excursión nos acercaremos a la población de Villel, a 14 Km. de Teruel por la Carretera N-330, dirección Valencia.

La ruta empieza en la puerta de entrada de esta pequeña población, a pies de su castillo estratégicamente encaramado en el alto de un empinado cerro.

Iniciaremos la caminata por el camino que bordea la Rambla Chartera por la izquierda, junto a unos campos de cultivo.
En poco rato dejaremos este camino ancho y continuaremos por un camino más estrecho que encontraremos a la derecha.
Llegaremos al final de los campos de cultivo que nos han acompañado por la derecha. Giraremos a la izquierda y pasaremos por debajo de un pequeño acueducto. Unos metros más adelante continuaremos por la izquierda, por el Camino de Chartera.
En una curva del camino pasaremos por el lado de un pequeño embalse, que no se ve desde la pista al quedar algo más elevado a la izquierda de la curva.
Andamos algo más y llegamos a la parte más interesante de la ruta, la Fuente Chartera y el Barranco de El Tranco.

La Fuente Chartera es un manantial natural de aguas cristalinas que emerge de debajo de las rocas. Sus aguas son canalizadas para el consumo de la población de Villel.

Continuamos ruta para adentrarnos en el protagonista de la jornada, el Barranco de El Tranco, a continuación después de la fuente.
El Tranco es un barranco no muy largo pero intenso y sorprendente, que seguro nos dejará una buena impresión después de recorrerlo.
El barranco está equipado con unas instalaciones de escaleras, grapas (tipo vía ferrata), peldaños y cable de vida para superar los pequeños y moderados desniveles que se encuentran a lo largo del recorrido.
No es imprescindible llevar ninguna equipación en especial, aunque un casco sería muy aconsejable. Valorarlo por la fotos.

La dificultad del barranco va de moderada a baja y es apto para niños, siempre acompañados de adultos.

La parte central del barranco es bastante estrecho, con paredes de gran altura a ambos lados que parecen tocarse. Un poco oscuro y fresco dado que no lo llegan los rayos del sol. Si el día es muy oscuro sería recomendable llevar un frontal o una linterna.

Disfrutaréis de las caprichosas formas que el paso del agua han cincelado en sus paredes de roca a lo largo de miles o millones de años seguramente.

Finalizada la parte del desfiladero, el barranco se abre y seguiremos por el mismo hasta llegar a una señalización que nos indica el camino de vuelta, a la derecha.
Un camino de subida hasta llegar a la parte más elevada del cerro y después una bajada hasta llegar a unas casas en ruinas, cerca del aparcamiento. Continuaremos la vuelta por un nuevo camino, por la izquierda de la Rambla Chartera y hasta llegar a la población de Villel de nuevo.

En los waypoints y en el pie de las fotos encontraréis más información de interés, consultadla! (en la versión web para ordenadores, no disponible en la versión para móviles ni tablets).

Estoy seguro que os gustará esta ruta aventurera :-)

Salud y senderismo!
Parcheggio

Inici ruta. Villel (820 m)

Intersezione

Continuem pel camí de la dreta (840 m)

Caminarem vorejant per l'esquerra camps de cultiu i la Rambla Chartera
Intersezione

Girem a l'esquerra, pel Camino de Chartera (860 m)

Lago

Embassament en las Gallatillas (900 m)

Ponte

Creuem el pont de fusta i a l'esquerra (905 m)

Parcheggio

Aparcament, si aneu en cotxe (908 m)

Waypoint

Panells informatius (908 m)

Ponte

Creuem el pont de fusta (908 m)

Fontana

La Fuente Chartera (910 m)

Foto

Sendera cap el barranc (910 m)

Waypoint

Pal indicador, estem en el GR-10

Foto

Detall del camí (910 m)

Foto

Continuem pel llit de la Chartera (910 m)

Foto

Barranco el Tranco, inici dels estrets (910 m)

Foto

Pas estret (911 m)

Foto

Pas estret (912 m)

Rischio

Zona de despreniments! (913 m)

[CAT] Tot el recorregut del barranc té risc d'eventuals despreniments però aquest curt tram és el més acusat. Camineu pegats a la paret de la dreta en aquest tram! [ES] Todo el recorrido del barranco tiene riesgo de eventuales desprendimientos pero este corto tramo es el más acusado. Caminad pegados a la pared de la derecha en este tramo!
Foto

Primer tram equipat amb escala, esglaons, grapes i línia de vida (915 m)

[CAT] Bàsicament, l'equipament del barranc es composa d'escales, esglaons, grapes (de tipus via ferrata), i línia de vida (cable). El material instal.lat és de ferro pintat de color verd i la línia de vida d'acer, tot en bon estat i de molta seguretat. [ES] Básicamente, la equipación del barranco se compone de escaleras, peldaños, grapas (de tipo vía ferrata), y línea de vida (cable o sirga). El material instalado es de hierro pintado de color verde y la sirga de acero, todo en buen estado y muy seguro.
Foto

Segon tram equipat amb esglaons (920 m)

Foto

Tercer tram equipat amb esglaons (925 m)

Grotta

Cova (927 m)

Foto

Quart tram equipat amb esglaons i línia de vida (929 m)

Foto

Cinquè tram equipat amb esglaons i línia de vida (929 m)

Foto

Sisè tram equipat amb esglaons i línia de vida (930 m)

Foto

Setè tram equipat amb esglaons (932 m)

Foto

Vuitè. Petits trams equipats de baixa dificultat (934 m)

Foto

Novè tram equipat amb esglaons, grapes i lìnia de vida (936 m)

[CAT] Aquest és l'únic lloc de tot el barranc on hem trobat un petit bassal d'aigua [ES] Este es el único lugar de todo el barranco donde hemos encontrado un pequeño charco de agua
Foto

Dècim i darrer tram equipat amb escala i grapes (939 m)

Foto

Darrer tram de barranc tancat (945 m)

Intersezione

Inici camí de retorn, per la dreta (975 m)

[CAT] Iniciem el camí de tornada en aquest punt per la dreta i seguint les indicacions senyalades. Pujarem per la Senda del Campillo, paral.lel al barranc, fins arribar a la part més alta del turó (1055 m). En aquest punt deixem la Senda del Campillo que segueix per l'esquerra i continuarem en línia recta. El camí ara és de baixada i fins arribar a l'aparcament de nou. [ES] Iniciamos el camino de vuelta en este punto por la derecha y siguiendo las indicaciones señaladas. Subiremos por la Senda del Campillo, paralelo al barranco, hasta llegar a la parte más alta del cerro (1055 m). En este punto dejamos la Senda del Campillo que sigue por la izquierda y continuaremos en linea recta. El camino ahora es de bajada y hasta llegar al aparcamiento de nuevo
Rovine

Casa en ruïnes (910 m)

Panorama

Cerro de los Santos (908 m)

Intersezione

Camino de Chartera, per l'esquerra (865 m)

Foto

Arribant a Villel (840 m)

Fiume

Creuem el pas de la riera (826 m)

Intersezione

Continuem per l'esquerra (826 m)

Castello

Castell de Villel (825 m)

Parcheggio

Final ruta. Villel - Carretera N-330 (825 m)

Commenti

    Puoi o a questo percorso