Tempo  9 ore 17 minuti

Coordinate 1834

Caricato 9 luglio 2019

Recorded luglio 2019

-
-
1.796 m
1.232 m
0
3,0
6,0
11,99 km

Visto 71 volte, scaricato 8 volte

vicino Queralbs, Catalunya (España)

Ruta entretinguda i amb un punt d'aventura dins del Parc Natural de les Capçaleres del Segre i del Freser. Sortint de la Central de Daió, que recull les aigües dels rius Freser i Núria, seguirem pel camí de les Centrals fins enllaçar amb el GR-11 que va de Queralbs a Núria, tot passant per un seguit de passos habilitats que comprèn cables, cordes, grapes, ponts i escales per superar el fort desnivell. Després, passat el Pont Cremal i més endavant les Marrades del Salt del Sastre, on trobarem un pal indicador i un pas tallat amb cable, començarem l'emocionant tram del Canal del Freser, que és una conducció d’aigua coberta per taulons per sobre que permeten caminar per sobre. El camí fa un metre d’ample aproximadament i per un costat va ben arran de la roca i per l’altre hi ha precipici la majoria de les vegades. A molts trams trobem cable per passar amb més seguretat. Als trams on el canal es fica a les roques caldrà pujar o baixar per tornar a trobar-lo més endavant. És una ruta que no ha de fer ningú que no estigui mínimament acostumat a grimpar i als passos habilitats, i per descomptat tots aquells que tinguin vertigen, perque durant molta part de la ruta, el recorregut queda exposat al buit. A més a més, el trajecte és altament perillós si es fa amb pluja o si dies previs ha plogut, perque els pocs trams mullats que vam trobar en un dia sec i de sol, relliscaven bastant. Arribats a la caseta del canal, a tocar de les gorges del Freser i el Camí que puja a Coma de Vaca, baixarem en direcció al punt de partida per un senzill sender en baixada, tot passant pel Salt del Grill.
ATENCIÓ!:
*Aquesta recorregut no és una ruta senderista ni està senyalitzada com a tal, tot i que durant el recorregut anirem trobant marques rodones vermelles que fan que en general, si ens fixem bé, poguem seguir bé el trajecte. De fet, és pel que sembla la ruta que fan servir els operaris que fan el manteniment del canal.

*Quan portem aproximadament 1 km de recorregut i estem remuntant el Barranc de Núria, a 1-6-2019, passades unes escales a la roca ens arriben uns metres de roca a superar on pel que sembla el cable que feia d'ajuda s'ha trencat o ha sigut retirat. Si no s'està acostumat a grimpar, pot resultar un punt bastant complicat, pel qual no es recomenable remuntar el canal de Núria per aquesta banda i és aconsellable fer un recorregut alternatiu molt més segur que a més a més és més ràpid i no té pèrdua. Si en comptes de començar a l'esquerra de la Central de Daió com indica el track seguint inicialment l'anomenat Camí de les Centrals, ens anem a la dreta del pont de fusta de Daió, on comença el camí que puja a Coma de Vaca, veurem tambe que a l'esquerra surten els camins que pugen a la Central de Dalt de Daió i un senyalitzat com Camí de Núria. És recomanable continuar aquest sender senyalitzat com a Camí de Núria fins arribar al famós Pont de Cremal, on el sender enllaça amb el Camí Vell de Núria i el track que vam fer nosaltres, cap al km 1,7. D'aquesta manera, ens estalviem el pas conflictiu que hem indicat i fem tot el recorregut sense perdren's tot el tram del canal sobre les taules de fusta, que comença al km 1,7 i on s'abandona el GR del Camí de Núria.

*Des del Salt del Grill, ja al final de la ruta, el track apareix com una recta degut a que el programa deixa de gravar correctament. No és cap problema perque no cal seguir cap track, el camí és més que evident, molt transitat i no hi ha cap bifurcació, arribant sense problemes altra cop a la Central de Daió.

*Durant tot el recorregut ens trobarem amb moltes ortigues. Qui sigui sensible a les picades d'aquestes plantes es recomana porta pantalons llargs i fins i tot màniga llarga.
El Camí de les Centrals recorre les instal.lacions en funcionament, explotades actualment per l’empresa Hidrodata. Es pot observar l’aprofitament total, des de la capçalera fins a Ribes de Freser, mitjançant les centrals hidroelèctriques de l’Alta conca del riu Freser. Tenen un interès cultural i històric referent al desenvolupament industrial a través de l’ús dels cursos dels rius a Catalunya. La central de Daió va ser la primera hidroelèctrica de Catalunya que va transportar l’energia elèctrica a llarga distància. Va subministrar energia elèctrica a la ciutat de Vic. Recuperació de diversa maquinària fora d’ús des de l’any 2005 per la modernització de les centrals de l’Alt Freser, Freser superior i inferior. Les màquines que eren de tecnologia puntera hidràulica en la seva època tenen un gran interès dins l’arqueologia industrial ja que algunes són peces úniques.
Canal fet amb pedres lligades amb ciment que arrenca de la banda dreta de la resclosa del Freser superior i, després de recórrer uns 4 km, connecta amb el riu de Núria, per alimentar, alhora, les centrals de Daió i del Freser superior. La casa comporta, a uns cent metres de la resclosa, és un petit edifici quadrangular amb teulada a un vessant.
Els canals que provenen del riu Núria i del Freser s’ajunten per subministrar l’aigua a la central de Daió, construïda el 1907 fou la primera de les centrals hidroelèctriques del riu Freser. L’edifici original va ser enderrocat el 1999, però encara en resten construccions adjacents i infraestrucutres de regulació originals. Està situada sobre el camí de Queralbs a Coma de Vaca i va ser la primera central hidroelèctrica de Catalunya destinada a donar força elèctrica a la ciutat de Vic. Disposa d’una turbina Pelton, adequada als 460m existents entre la càmera de carga i el nivell de la central. Potència màxima:6000 Kw/h.
El Freser és un riu d'orientació nord-sud, que destaca perquè és l'afluent d'origen pirenaic més important del riu Ter. El riu neix entre el pic de Fresers i el pic de Bastiments i es junyeix amb el Ter a la ciutat de Ripoll. Té importància històrica pel fet d'haver estat un dels primers rius explotats en la industrialització de Catalunya al començament del segle XIX.
El Pont de Cremal és una obra inventariada de Queralbs. És un pont d'un arc, tot de pedra d'esquena d'ase. És sobre el riu de Núria, afluent del Freser i del Ter. Pont rústic de pedra per on s'entravessa el riu. L'antic pont de pedra d'un sol arc tombat sobre l'atribolat riu resta petit i humil davant de tant imposant grandesa

Commenti

    You can or this trail