Coordinate 299

Caricato 9 novembre 2018

Recorded novembre 2018

-
-
38 m
4 m
0
4,8
9,6
19,21 km

Visto 52 volte, scaricato 0 volte

vicino Oosterhesselen, Drenthe (Nederland)

Begin: Bushalte Geserweg Oosterhesselen Eind: Station Hoogeveen
NB: Als je NIET te wild wil lopen, neem dan bij punt 11 de fietssboogbrug om aan de noordkant te gaan lopen. Bij punt 13 loopt het weer samen.

Keien en Vaart
In Drenthe waren veel plannen voor trammetjes. De Eerste Drentse Stoomtram Mij was een feit in 1903. Vanaf Hoogeveen was het belangrijk verbindingen te hebben voor mens en veen. Nu is er een Hoogeveensche Vaart van Meppel naar Hoogeveen, die later is uitgebreid naar de Verlengde Hoogeveensche Vaart, die tot in Duitsland loopt en vooral was bedoeld om het veen te kunnen vervoeren. We lopen er een groot gedeelte langs vanaf Oosterhesselen, dat ooit een echt tramknooppunt was.
We lopen vanaf hier naar het prachtige dorp Gees met zijn Saksische boerderijen en een aantal grote zwerfkeien. Over de Dorpsstraat lopend kijk je je ogen uit. De tram liep hier over de straat met een wijde boog naar Zwinderen en Geesbrug. Zwinderen is net als Gees heel oud en in het centrum kun je hier ook zo’n zwerfkei bewonderen. We zijn inmiddels wel aan de Verlengde Vaart gekomen.
Geesbrug is een echt ontginningsdorp en dus jong met destijds een tramverbinding.
We kiezen iedere keer voor de rustigste secundaire kanaalweg, waarbij we aan de zuidkant na Geesbrug onverhard kunnen, maar vastlopen op een perceel waar je omheen moet lopen en daarna zsm het kanaal weer opzoeken (zie onder NB)
We komen aan in de Noordsche Schut waar vanwege het schutten ook cafeetjes en nering ontstonden, kortom hier lijkt wat meer te beleven. Een soort poort dus naar het “barre oosten” destijds.
Vanaf hier lopen we aan de noordkant van de vaart om in Hoogeveen te geraken. De laatste kilometers gaan door het industrieterrein van Hoogeveen en die moeten we maar snel afwandelen om in het station te geraken. Ik had een tijdprobleem, want je kunt natuurlijk ook wat zuidelijker door het dorp Hoogeveen gaan. Het is van de 16de eeuw en vooral veendorp natuurlijk met veel kanaaltjes om het veen te vervoeren. Later vestigden zich hier Fokker en Philips (we lopen er langs). Er is zelfs een vliegveldje.
Mooi dorp met oude boerderijen en schuren

Commenti

    You can or this trail