Coordinate 922

Caricato 11 marzo 2018

Recorded marzo 2018

-
-
28 m
-24 m
0
4,8
9,5
19,09 km

Visto 133 volte, scaricato 0 volte

vicino Ulvenhout, Noord-Brabant (Nederland)

Begin: Bushalte Dorpsplein Ulvenhout (NB tot april 2018: Slotlaan 52) Eind+ NS Station Etten-Leur

Er liepen ten zuiden van Breda nogal wat spoortjes rondom Ginneken: Naar Ulvenhout, het Mastbos en naar Breda, waarbij het in het begin vooral over een ponytram ging. De afstanden waren tenslotte klein.
We starten de wandeling midden in Ulvenhout met een wat negentiende-eeuwse aanblik. We gaan op zoek naar de Mark, een 80km lange rivier vooral ten noorden van Breda bevaarbaar is. Hier, ten zuiden, heeft het een mooie te bewandelen oever (Markdal) met uitzicht op chique huizen en vooral het kasteel Bouvigne. Het was van de Oranjes en is nu kantoor van het Waterschap Brabantse Delta. Het waterslot is mooi, maar het aanpalende kantoorgebouw is wat minder.
Vanaf het kasteel pakken we een stukje Mastbos mee. Het is met de Wouwse Plantage een van de oudste cultuurbossen van en Nederland en is aangelegd door Hendrik III Van Nassau.
We lopen zo vanuit het bos Ginneken binnen. Het heeft een beschermd dorpsgezicht met een mooi marktplein en twee kerken die allebei Laurentius heten. De oude is van de protestanten. Van Ginneken lopen we nu voortdurend over het oude spoor naar Breda over de Ginnekenstraat. Het is mooi binnenkomen hier met uitzicht op de witte toren van de Grote Kerk in Breda.
Breda is een van de Oranjesteden van Nederland. Hier woonden de prinsen van Oranje , die voortdurend door de Spanjaarden werden belaagd tijdens de 80jarige oorlog.
De Oranjes woonden op het Kasteel van Breda, waar Defensie sinds 1826 haar opleiding heeft. Breda is dus echt een vestingstad gebleven, met Teteringen, Ginneken en Princenhage als belangrijkste forenzendorpen er omheen. Die waren dus welgesteld.
Wel lopen over de Haagweg naar Princenhage, waar opnieuw een mooie Markt is te bewonderen. En ja we komen langs het Bierreclame museum, in Breda en omstreken was er van huis veel biet nodig, want die soldaten lusten wel een slok: bijv. Drie Hoefijzer, Breda Bier
Het laatste stuk van de wandeling loopt door het Liesbos, langs de A58 (minder mooi stuk) naar Etten Leur. Het waren vroeger twee lintdorpen die tot Etten-Leur zijn samengvoegd. Het hart van Etten is wel aardig en belangrijk het heeft een NS station, waar de route eindigt.

View more external

Bus stop

001 Bushalte Slotlaan Ulvenhout

NB Het betreft hier een tijdelijke bushalte (Normaal in het dorp
Ponte

002 Langs de Boven Mark

Fiume

003 Langs de Mark

Castello

004 Bouvigne

Het waterschap huist er
Approvvigionamento

005 Grote Markt Ginneken

Building of interest

006 Ginnekenweg

Approvvigionamento

007 Ginnekenstraat Breda

Approvvigionamento

008 Ginnekenstraat

Approvvigionamento

009 Centrum Breda

Castello

010 Kasteel Breda

Waypoint

010X Haagweg

Haagweg en Hofhage
Museo

011 Bierreclamemuseum

Approvvigionamento

012 Princenhage

Building of interest

013 Molen De Hoop

Approvvigionamento

014 Fritesalon bij de Peer

Picnic

016 Ettens Dreefje

Informazione

017 Vredase weg Etten Leur

Approvvigionamento

018 Markt Etten Leur

Religinė architektūra

019 Stationstraat en Schuurkerk

Museo

020 Jan Uten Houte Museum

Heemkunde

Commenti

    You can or this trail