Scarica

Distanza

23,15 km

Dislivello positivo

498 m

Difficoltà tecnica

Facile

Dislivello negativo

498 m

Altitudine massima

47 m

Trailrank

54

Altitudine minima

-5 m

Tipo di percorso

Solo andata

Coordinate

1012

Caricato

30 giugno 2017

Registrato

giugno 2017
Lascia il primo applauso
Condividi
-
-
47 m
-5 m
23,15 km

Visualizzato 581 volte, scaricato 5 volte

vicino a Beek, Noord-Brabant (Nederland)

Begin: Bushalte Lieshoutseweg Beek en Donk Eind: NS station Heeze

Langs Kanalen, Klokken en Kastelen
Dit keer een gevarieerde wandeling, waarbij redelijk veel tram tracé gevolgd wordt bij de Zuid-Willemsvaart en de Mierloseweg (uit nood).
We beginnen onze tocht in Beek. Dat is de zuidelijke kern van Beek en Donk, wat al eeuwen aan elkaar is verbonden. We lopen via een aardig fietspad naar een kanalenknooppunt. De Zuid Willemsvaart kruist hier met het Wilhelminakanaal, wat we al eerder bij Son tegenkwamen, terwijl ook de nieuwe Zuid-Willemsvaart om Helmond hier een aanvang neemt.
Aan de overkant van het Wilhelminakanaal vinden we Aarle-Rixtel, dat ook al een oude tweelingplaats is. We doen Aalre aan en passeren hier de oude Klokkengieterij van Petit&Fritsen. Tot 2014 werd hier klokgegoten (nu alleen nog in Asten). De gieterij werd hier ter hand genomen, omdat de leemkwaliteit van de grond erg goed was.
Vanaf Aarle slaan we rechtsaf en lopen langs de oude Zuid-Willemsvaart. De nieuwe ligt iets oostelijker vanaf 1994. De oude waar we nu langslopen ligt vol kroos en bevaren wordt het nauwelijks. Het gebied is er rustig en we passeren Sluis7, die geheel intact is, inclusief zijn ovale kolk.
We lopen Helmond binnen. Het is eigenlijk best een grote plaats met zijn 90,000 inwoners (incl.Mierlohout, Stiphout en Brouwhuis.). Het kanaal heeft Helmond veel economische vooruitgang gegeven (textiel en gieterijen), maar waar wel het verschil tussen arm en rijk groot was. Helmond is zeker 1000 jaar oud en het heeft een kasteel met allure. Het dateert uit de 14de eeuw en er staat nog best veel van. Tegenwoordig is het een museum en is het omgeven door een park. Als we Helmond verlaten komen we langs een witte cacaofabriek. Dat was het dus vroeger. Nu is het cultureel industrieel erfgoed en een opvallende verschijning langs het kanaal.
Via park Gansewinkel en Mierlohout, lopen we naar het Eindhoven kanaal dat hier van de oude Zuid-Willemsvaart aftakt. Het is volledig verkroost met een prachtig wandelpad ernaast. We passeren hier ook een oude spoorbrug waar de tram destijds overheen reed om van Helmond naar Geldrop te komen.
In Mierlo vermijden we de provinciale weg en lopen door het bos Molenheide. Hier wonen wat grootgrondbezitters, zodat we over de Mierloseweg naar Geldrop moeten lopen. Hier wacht ons kasteel Geldrop. Het is dermate vaak verwoest en gerestaureerd, dat het meer een heel groot herenhuis lijkt. Maar loop even door het landgoed aan de Kleine Dommel. Als je daar dan weer uitloopt zie je de enorme kerk van de Heilige Brigida. Een eind 19de eeuws bouwwerk (Weber) dat gebaseerd is op de Munsterkerk in Roermond.
Vanaf hier lopen we door het dal van de Kleine Dommel, een riviertje dat aftakt van de grote Dommel. We lopen hier richting Heeze, waar het trammetje wat verder dan het huidige NS station aan de zuidkant van het kasteel Heeze eindigde.

Vedi altro external

Fermata dell'autobus

001 Bushalte Beek en Donk vanaf de Berkendijkje

Ponte

002 Brug over Wilhelminakanaal

Approvvigionamento

003 Centrum Aarle Rixtel

Monumento

004 Klokkengieterij aan het Kanaal

Ponte

005 Brug over de Zuid Willemsvaart

Fiume

006 Sluis 7 over Zuid Willemsvaart

Monumento

007 Watertoren Helmond bij de Brug

Punto informativo

008 Stoomketel 1899 Helmond

Monumento

009 Blom kubussen an het Havenpark

Castello

010 Kasteel Helmond

Monumento

011 Cacaofabriek Helmond

Parco

012 Park Ganzewinkel

Ponte

013 Brug Eindh Kanaal Goorse dijk

Fiume

014 Korte Brugstraat Ehv Kanaal

Intersezione

015 Trambrug over het Ehv Kanaal

Monumento

016 Elderse Molen Mierlo

Approvvigionamento

017 Standerdmolen aan het Molenplein Mierlo

Monumento

018 Oude Raadhuis Mierlo

Monumento

019 TV toren Molenheide

Castello

020 Kasteel Geldrop

Sito religioso

021 De Heilige Brigia aan de Heuvel Geldrop

Hier ook winkelcentrum
Fiume

022 Kleine Dommeldal

Sito religioso

023 Heilige Nicasius aan Kreijl in Heeze

Fermata del treno

024 NS station Heeze

Commenti

    Puoi o a questo percorso