Coordinate 920

Caricato 15 giugno 2017

Registrato giugno 2017

-
-
28 m
-4 m
0
5,5
11
22,1 km

Visualizzato 565 volte, scaricato 6 volte

vicino a Zesgehuchten, Noord-Brabant (Nederland)

Begin: NS Station Geldrop Eind: Bushalte Kruispunt Nijnsel /Sint Oedenrode

Langs DAF en Dommel
Van die tram is niets meer over. Het Meijerijse lijntje werd in 1935 alweer opgeheven, terwijl het tracé, dat dwars door Woensel liep, nou ook niet over naar huis te schrijven is. Des te mooier is het Dommeldal, wat aan de oostkant van de lichtstad ligt.
We beginnen onze tocht in Geldrop, dat we op een latere tocht uitvoeriger hopen aan te doen. Nu volgen we de spoorlijn naar Eindhoven tot aan het Eindhovensch kanaal. Het is betaald door Eindhoven, omdat de stad de verbinding met de Zuid-Willemsvaart miste. Halverwege de 19de eeuw werd het gegraven om hout te transporteren voor de sigarenfabrieken terwijl later de VAM (afvalverwerking) in Geldrop de verbinding gebruikte. Het aardig is, dat na de sluiting in 1974 voor de scheepvaart (alleen Sint Nicolaas maakt nog gebruik van het laatste stukje kanaal) het gebied zich tot een natuurgebied ontwikkelde, dus hier kwam geen extra snelweg.
We passeren de achterkant van de DAF-fabrieken. Het is Nederlands enige truckfabrikant, die soms door diepe dalen moest gaan. De terreinen staan vol met trucks en onderdelen, zorgvuldig afgeschermd met hoge hekken, want er staat hier voor een enorm kapitaal aan goederenvoorraad. Behalve de vrachtwagen maakte DAF ook personenwagens. Die zijn van het toneel verdwenen. Nu nog alleen de grote jongens die ook nog eens beroemd zijn geworden door de Parijs-Dakar rally’s, die nu ergens in Zuid-Amerika plaatsvinden.
We lopen tot aan de rondweg in Eindhoven om naar het Dommeldal te gaan. Het was niet alleen een lastige rivier vanwege de overstromingen, maar het was ook een hele vieze rivier. Heel de Brabantse landbouw stortte haar mestafval erin en heel Eindhoven deed hetzelfde. De Belgen deden tenslotte ook nog een duit in het zakje. Tot 1963 heeft het geduurd voordat Eindhoven een eigen waterzuivering had, waarna het verschoningsproces van het riviertje kon beginnen. En dat is gelukt, waarbij de milieugroepen ook nog moesten strijden tegen de aanleg van snelwegen om Eindhoven. De oostelijke ringweg is er nooit gekomen want die zou dwars door dit prachtige natuurgebied hebben gelopen. De impact van snelwegen zie je in Eindhoven aan de westkant. Het Dommeldal kent alleen veel hoogspanningsmasten die de horizon vervuilen.
We lopen door het prachtige landschap door naar het Wilhelminkanaal dat oostwest door Brabant loopt en Eindhoven ook niet aandoet.
We komen aan in Son en Breugel. Sinds de A50 er is, is dit dorp volledig veranderd. In de Nieuwstraat is de rust weergekeerd. Je kunt er nu een een terrasje pikken, terwijl hier vroeger het verkeer naar Uden/Veghel voorbijraasde en het dorp in tweeën splijtte. Son is typisch een forensendorp voor Eindhoven, waar DAF, Philips, TUe de werkgevers zijn.
We lopen een stuk langs de ongezellige oude weg naar Rooij, om toch weer een stuk Dommel mee te nemen, richting Nijnsel. In WOII begonnen de geallieerden in dit gedeelte van Brabant de operatie Market Garden (sept 1944) om de rest van Nederland te bevrijden.

Vedi altro external

Fermata del treno

001 Fietstunnel Station Geldrop

Fiume

002 Spoor kruist Einhovensch Kanaal

Parcheggio

003 DAF fabriek aan Kanaaldijk Zuid

Geen P voor je eigen auto
Ponte

004 Kadebrug over Eindhovensch Kanaal

Intersezione

005 Berenkuil aan de rondweg

Lago

006 Karpendonkse plas

Lago

007 Oude Gracht (Ehv) Thomaslaan

Albero

008 Dommeldal

Panorama

009 Mast in Dommeldal

Panorama

010 Dommeldal bij het Bokt

Ponte

011 Sonse Brug over Wilhelminaknaal

Monumento

012 Raadhuisje Son aan het Kerkplein en Markt

Punto informativo

013 Oorlogsmonument aan de Waterhoef

Ponte

014 Hoogakkerpad over de Dommel

Ponte

015 Hooibeemdpad over de Dommel

Sito religioso

016 Antonius van Paduakerk in Nijnsel

Parco

017 Kruisgang aan de Lieshoutseweg

Fermata dell'autobus

018 Kruispunt vanaf A50 gezien

Commenti

    Puoi o a questo percorso