Coordinate 1087

Caricato 1 giugno 2017

Registrato giugno 2017

-
-
22 m
-24 m
0
6,0
12
23,81 km

Visualizzato 968 volte, scaricato 30 volte

vicino a 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant (Nederland)

Begin/Eind: NS station Den Bosch

Langs Willem en Dommel
Liepen we vorige keer langs Aa en Maximakanaal, nu zijn de Zuid Willemsvaart en de Dommel aan de beurt. We doen dit vanuit een rondwandeling die in Den Bosch begint. Er liepen nogal wat sporen vanuit de Brabantse hoofdstad die werden beheerd vanuit tramweg Mij. De Meijerij.
We lopen vanaf NS dwars door de oude stad via de Markt naar Brabants beroemdste kerk, de Sint Jan. In 1366 Kapittelkerk en vanaf 1559 een Kathedraal. Het is een topmonument in gotische stijl. Nadat de protestanten hem na de reformatie hadden ingepikt, heeft Napoleon hem in 1810 weer teruggegeven aan de Brabanders. Ga gewoon even naar binnen en geniet van het interieur. Ook de buitenkant met de enorme hoeveelheden beeldjes maakt indruk.
We lopen door naar de verlaten Zuid Willemsvaart. Sinds begin 2014 varen de schepen via het Maximakanaal naar de Maas. De tram liep hier ook richting Den Dungen. We steken de Dungense Brug over en komen bij een eeuwenoude ringdijk (Hooijdonkse dijk) die Den Dungen tegen de hoge AA of Dommel moest beschermen. De diverse wieltjes waar we langslopen herinneren nog aan de overstromingen van weleer. Den Dungen is oud, maar stelt nu weinig voor. De enorme kerk gewijd aan Jacobus de Meerdere maakt nog de meeste indruk.
We lopen over het tracé (de weg dus gewoon) naar Sint-Michielsgestel. Het enige oude is hier de eenzame toren die midden op het dorpsplein staat. Van het Kasteel de Ruwenberg is het huis nog over met aanpalende nieuwbouw blokken. Het was hier dat Jan Timmer zijn Philips verbouwde.
De Dommel loopt dwars door het dorp en we gaan de linkeroever volgen naar Halder. Een wonderschoon pad dat eindigt bij landgoed en kasteel Herlaar dat aan de overkant ligt. In de 19de eeuw kwam hier een grootseminarie.
Ik heb er voor gekozen om NIET de Dommel aan de rechterzijde te gaan volgen, maar om echt via Vught te lopen. De tram liep daar nu eenmaal heen en Vught is bijzonder. Tot aan de A2 lopen we over de provinciale weg daarna trekken we Vught in met zijn vele parken en buitens in de vorm van landhuizen en kloosters. Zo zien we Huize Weltevreden, Landgoed Huize Bergen (in de verbouwing), Huize Roucouleur, Het Leeuwenhuis (oud Gemeentehuis), Park Reeburg, park Zionsburg. Kortom groen te over. Vught zelf wordt ook nog doorsneden door snelwegen en de Dommel, terwijl het aan de noordkant het Fort Isabel ligt ter verdediging van waterwerken en Den Bosch. We lopen hier een stukje over de oude vestingwallen. Spoor en wegen persen zich hier door het afwateringskanaal en de Dommel naar Den Bosch, waar we spectaculair binnenkomen door langs de linkerover te lopen naar het voetveer (daar kom je vandaan als je bij Halder van Dommeloever zou hebben verwisseld). We lopen onder de bruggen door richting Koningsweg en lopen vanaf hier naar het moderne NS station, waar nog steeds hard aan wordt verbouwd.

Vedi altro external

Fermata del treno

001 NS Station

Approvvigionamento

002 Markt 's-Hertogenbosch

Sito religioso

003 Sint Jan en de Parade

Fiume

004 Binnendieze aan de Hinthammerstraat

In de Jacobskerk is een permanente tentoonstelling van Jeroen Bosch
Ponte

005 Zuid Willemsvaart Hinthammerbrug

Fiume

006 Zuid Willemsvaart vanaf de Lambooijbrug

Intersezione

008 A2 en Provinciehuis Poeldonkweg

Ponte

009 Dungense Brug

Punto informativo

010 Sluisje Hooijdonksedijk (17de eeuw)

Fiume

011 Maximakanaal en Zuid WIllemsvaart

Punto informativo

012 Afsnijdpad Hooijdonksestraat

Wel ruig
Sito religioso

013 St Jacobus de Meerdere in Den Dungen

Monumento

014 Molen de Peilkaan in Den Dungen

Intersezione

015 Rotonde met de N16

Castello

016 De Ruwenberg

Sito religioso

017 Begraafplaats aan de Nieuwstraat

Punto informativo

019 Toren in Sint Michielsgestel

Monumento

020 Gemeentehuis Sint Michielsgestel

Castello

021 Ruwenberg vanaf de Dommel

Fiume

023 Dommel met zicht op Halder

Castello

024 Kasteel Herlaar (Halder)

Intersezione

026 Huize Weltevreden vanaf A2

Parco

027 Park Reeburg Vught

Castello

029 Oud en Nwe Raadhuis

Sito religioso

031 Lambertuskerk

Monumento

032 Sophia's Burg

Sito religioso

033 Mariaplein

Castello

034 Fort Isabella

Verdedigingswerk (niet echt een kasteel)
Fiume

035 Afwateringskanaal met Energiekantoor

Fiume

037 Voetveer over de Dommel

Intersezione

038 Onder Vughterweg en Wiillemsbrug

Fermata dell'autobus

040 Bij Busremise station den Bosch

Commenti

    Puoi o a questo percorso