Coordinate 1048

Caricato 24 maggio 2017

Registrato maggio 2017

-
-
19 m
-12 m
0
6,1
12
24,24 km

Visualizzato 572 volte, scaricato 5 volte

vicino a Veghel, Noord-Brabant (Nederland)

Start: Busstation Rembrandtstraat Veghel Eind: NS station Rosmalen

Langs Aa en Maxima
De tram van Veghel naar Den Bosch voerde voornamelijk over de provinciale N606 door Dinther, Heeswijk, Middelrode en Berlicum. Reden genoeg om de omgeving er omheen te verkennen. Brabantse Aa is daar heel geschikt voor. Het is een beek die bij Nederweert ontspringt en bij de Citadel in Den Bosch met de Zuid Willemsvaart de Dieze gaat vormen. Was de beek vroeger sterk gekanaliseerd, heden ten dage wordt er flink gesleuteld om de loop te laten meanderen. Dit hangt samen met het feit dat om den Bosch een nieuw kanaal is gegraven, het Maximakanaal. In Den Bosch was de Zuid Willemsvaart niet geschikt voor grotere schepen en met dat nieuwe kanaal lukt dat prima. De wandeling voort over vele dijkjes en paden langs de Aa en Maxima.
We starten in Veghel, “De Parel van de Meierij”. De natuur om Veghel kan dan wel mooi zijn, het plaatsje zelf, hoe oud ook, is met zijn lompe kerk en jaren 70 winkelcentrum wat saai. Niet getreurd, de Aa, die erdoor loopt, is mooi. De Zuid-Willemsvaart heeft met het Duitse lijntje veel industrie (denk aan koekjes en varkensvoer) gebracht.
We lopen verder naar de dorpjes Dinther en Heeswijk. Je vindt hier de oudste kloosterorde van Nederland, dat van de Norbertijnen, wat oorspronkelijk in Berne (aan de Maas was gevestigd). We lopen hier langs de vele asperge- en aardbeienkwekerijen naar het prachtige kasteel Heeswijk. Het is diverse malen gerestaureerd, het geeft het kasteel een wat eclectisch uiterlijk, maar het staat er tenminste nog. Het schijnt dat Lodewijk XIV hier heeft gelogeerd. Kortom een belangrijke burcht. In Dinther lopen we door het iets minder spectaculaire landgoed Zwanenburg. Het is ook oud, maar meer een verstrekt landhuis, wat tegenwoordig (sinds de 19de eeuw) is witgeschilderd.
De Aa was blijkbaar een aantrekkelijke rivier om aan te wonen, want ter hoogte van het plaatsje Middelrode komen we bij Seldensate. Het was een buitenverblijf waarvan nu alleen het poortgebouw van over is en een ruïne.
Berlicum laten we rechtsliggen. Het terrein wordt steeds onoverzichtelijker, en dat komt omdat het Aa dal wordt heringericht. Samen met de aanleg van het nieuwe Maximakanaal is daar ruimte voor gemaakt. De gestroomlijnde beek meandert weer door het landschap. En belangrijk: je kunt er nog steeds goed langs lopen.
We verlaten de tramlijn bij het spoor Den Bosch Oss. Rosmalen is hier ons einddoel. Het is oeroud, maar daar is niets van te merken. Het belangrijkste is het tennistoernooi van Rosmalen, waar de toppers oefenen op gras als voorbereiding op Wimbledon.
Fermata dell'autobus

000 Busstation Veghel Rembrandtlaan

Approvvigionamento

001 Beeldje in Winkelcentrum Veghel

Monumento

002 Markt Veghel met Oude Raadhuis en Martinuskerk

Sito religioso

003 Lambertuskerk en voormalige pastorie

Intersezione

004 Kruising met Duits lijntje bij de Aa

Fiume

005 Langs de Aa

Ponte

006 Brug over de Aa

Panorama

007 Aa broeken

Punto informativo

008 Ingang landgoed Zwanenburg

Punto informativo

009 Asperges

Castello

010 Huize Zwanenburg

Punto informativo

011 Asperges plukken

Monumento

012 Kilsdonkse Molen

Intersezione

013 Asperges en Aardbeien Rotonde N606

Monumento

014 Dinther Dolvert

Sito religioso

015 Servatius en Raadhuis in Dinther

Sito religioso

016 Bevrijdingskapel Heeswijk

Castello

017 Kasteel Heeswijk vanaf de Aa

Castello

018 Kasteel Heeswijk

Fiume

019 Wild pad langs de Aa

Fiume

020 Aa en Leigraaf

Punto informativo

021 Assendelftsteweg

Rovine

022 Poortgebouw en Ruïnes Seldensate

Ponte

023 Beekveld, brug over de Aa

Fiume

024 Meer Aa

Fiume

025 Aanleg nieuwe loop van de Aa

Fiume

026 Aa

Fiume

027 Maxima kanaal ende Hintham sluizen

Intersezione

028 Sluizen en de A59

Fermata del treno

029 NS station Rosmalen

Commenti

    Puoi o a questo percorso