Coordinate 1097

Caricato 15 novembre 2015

Recorded novembre 2015

-
-
59 m
-4 m
0
5,8
12
23,21 km

Visto 1137 volte, scaricato 10 volte

vicino Rhenen, Utrecht (Nederland)

Start: NS station Rhenen of bushalte Tuinweg Eind: NS station Oosterbeek

Langs Rijnoever en Veluwezoom

De Oostelijke Stoomtram Maatschappij nam het stuk vanaf Rhenen voor zijn rekening naar Arnhem. Het gedeelte vanaf Amersfoort en Zeist werd door de Stichtse gerund. Vanaf eind 19de eeuw voer het trammetje langs de Grebbeberg door de Vallei naar Wageningen, Renkum, Heelsum, Doorwerth en Oosterbeek.
Een mooi route dus om na te wandelen. We beginnen in Rhenen in Utrecht, waar Cunera nog in de steigers staat. Het tramspoor liep vlak langs de Rijn richting Blauwe Kamer. We vinden hier ook het verdedigingscomplex van de Hollandse waterlinie, de Grebbelinie genaamd. De linie liep langs de Utrechtse Heuvelrug naar Amersfoort en was nagenoeg opgeheven in 1929. Het had de fransen in 1795 niet echt kunnen tegenhouden. Echter, in 1939 kwam men op het idee om de zaken, vanwege de Duitse dreiging weer te activeren, en is de boel hier onder water gezet. Ook dat was tevergeefs, want na een korte maar hevige strijd was het gedaan. Op dit moment is de hele linie een landschapsmonument.
De wandeling loopt naar Wageningen, waar we Hotel de Wereld passeren, waar destijds onze Prins de vrede tekende met de Duitsers en de geallieerden. Tegenwoordig is Wageningen een universiteitsstad, waar de landbouw het hoofdvak is en dat is redelijk uniek.
Een prachtig “Bergpad” voert ons langs de Wageningse berg met mooie uitzichten op de Rijn. In Renkum hebben ze dat uitzicht niet, want daar wordt het zicht al sinds mensenheugenis belemmert door de papiermolen. Gelukkig ligt naast dat complex de Jufferwaard, waar het fantastisch lopen is door de uiterwaarden naar kasteel Doorwerth en het landgoed Duno. Doorwerth is een echte waterburcht, waarvan de eerste delen er al in de vroege Middeleeuwen (1260) stonden. Het is zelfs niet verwoest tijdens de Franse bezetting. Vervallen deed het natuurlijk en het is aan enkele rijkaards te danken dat het er nog staat met zijn 7 meter doorsnedige Robinia in de tuin. Duno is een 18de eeuws landgoed wat werd beheerd door rijke VOC-ers. We lopen dwars door dit prachtige stuwwallengebied richting Doorwerth en Oosterbeek. Het is een heel oud gebied, waar al sinds de pre-historie wordt gewoond.

View more external

Religinė architektūra

001 Cunera-toren Zonder steigers

Fiume

002 Rhenen: Nederrijn en Brug

Informazione

003 Cunerapad en trace tram

Intersezione

004 Afweg en Grebbedijk

Rovine

005 Walstraat Nudebrug Wageningen

Religinė architektūra

006 Joh de Doperkerk Wageningen

Waypoint

006b Vredeshotel De Wereld en monument

Hier werd de vrede getekend in mei 1945
panoramica

007 Bergpad langs Wageningse berg

Informazione

008 Renkum aan de papierfabriek, Dorpsstraat

panoramica

009 Jufferswaard aan de Nederrijn

Fiume

010 Nederrijn

Ponte

011 Viaduct A50

Castello

012 Kasteel Doorweerth

Waypoint

013 Door Duno Landgoed en de Italiaanse weg

Intersezione

014 NS station Oosterbeek

1 comment

  • Paul Voest 15-nov-2015

    Weer een heel mooie wandeling met juist heel veel bospaden.

You can or this trail