Coordinate 988

Caricato 10 settembre 2015

Recorded settembre 2015

-
-
21 m
-10 m
0
5,9
12
23,44 km

Visto 1061 volte, scaricato 7 volte

vicino Dordrecht, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: NS station Dordrecht Eind: Busstation Heinenoord

Langs Maas en Waal
In eerste instantie zou je denken dat deze route om en nabij Nijmegen voert, maar er is meer Waal en Maas in deze wereld. Om en nabij Zwijndrecht om precies te zijn. De afgedamde Waal die hier loopt is een oude rivierarm van de Waal bij Nijmegen. Maar in deltagebieden veranderen al die lopen nogal en zeker die van de Waal dus.
We beginnen overigens in Dordrecht, als was het allen maar om door die prachtige oude Hollandse stad te dwalen en te kunnen overvaren over de Maas naar Zwijndrecht. Daar begon het lijntje naar Barendrecht.
We lopen door Zwijndrecht naar Hendrik Ido Ambacht. Het is de plaats met die ooit de langste naam had nl.: Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht. Die namen stonden voor de financiers van de omdijking in 1331. We lopen door stedelijk gebied van huizen en parken, waarbij Sandelinge het groenst is. We komen hier ook aan de Waal en dat is een rivier die breder is dan ik dacht. Het RTM spoor liep hier aan de noordkant van de Waal.
We passeren hier ook de Betuwelijn, die bij Papendrecht al ondergronds is gegaan en die bij Kijfhoek weer boven komt. Na Rijsoord passeren we daar de ontelbare spoorlijnen.
De Waal loopt bij Heerjansdam in de Maas en de Maasoever is hier een recreatieoever met de Maas Oever Spoorlijn.
We lopen hier niet alleen langs het verdwenen Barendrechtse veer, maar ook langs de verdwenen Barendrechtse spoorbrug die de verbinding legde naar de Hoekse waard. Mooie monumenten herinneren er nog aan, terwijl de brugwachter erg mooi woonde in die witte witte dienstwoning.
De Heinenoordtunnel waar we naar lopen is de moderne verbinding geworden. In 1969 werden er twee buizen geopend. Dat bleek al spoedig te krap, zodat 30 jaar later in 1999 de buizen voor het langzame verkeer werden geboord. Het is echt futuristisch lopen wanneer je door deze tunnel gaat met roltrappen en witte buis.
Inmiddels volgen we het tracé van de spoorlijn die naar de Blaakse Dam loopt. Hier was het knooppunt voor alle andere lijnen in de Hoekse Waard. Het aardige is, dat het huidige busstation (Heinenoord) dat nog steeds is.

View more external

Informazione

001 Stadhuis Achterkant Dordrecht Gebroeders De Wit

punto di ormeggio

002 Nieuwe en Wolwevershaven Dordt

Ponte

003 Lange ijzeren brug en de Grote kerk

Religinė architektūra

004 Grote Kerk en Catharijnepoort Dordt

Fiume

005 Gezicht op Dordt op de Oude Maas

Fiume

006 Maaspad in Zwijndrecht

panoramica

007 Gezicht op Dordt van Jongkind

Intersezione

008 Jacobuslaan / Vrouwgelenweg

albero

009 Jacob Kevecqpad in Hendrik Ido Ambacht

Posto birdwatching

010 Park Sandelingen

Fiume

011 Waal(tje)

Religinė architektūra

012 Kerk Rijsoord aan de Waal

Waypoint

013 Molen de Kerseboom Rijsoord

Parkas

014 Mini Maasoeverspoorlijn

Parkas

015 Het Station van de minilijn

Fiume

016 Oude Maas

Waypoint

017 Oude Trambrug, monumenten

Posto birdwatching

018 Vredepolder Barendrecht

Miniera

019 Heinenoordtunnel

1 comment

  • Foto di dcve

    dcve 28-set-2015

    Oude RTM lijn tussen Zwijndrecht en Heinenoord (Blaakse Dijk) https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/251-rtm-dordrecht-zwijndrecht-heinenoord-10751926/photo-6617947

You can or this trail