Coordinate 972

Caricato 25 giugno 2015

Recorded giugno 2015

-
-
21 m
-33 m
0
5,7
11
22,98 km

Visto 1427 volte, scaricato 5 volte

vicino Schoonhoven, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: Bushalte Kesperplein Schoonhoven Eind: NS Station Gouda

Alles van Holland
Van de tramlijn is weinig meer over anders dan de straatnamen in Schoonhoven en het Stationsgebouw. In 1942 braken de Duitsers het lijntje op dat met grote moeite was gelegd (10 jaar) in de Krimpenerwaard omdat veengrond zeer snel verzakt. Het oude trace liep over de huidige N210 en N207 en dat zijn niet zulk interessante paden. Als we deze N wegen mijden, dan rest ons een prachtige gevarieerde route die in het zilverstadje Schoonhoven zijn aanvang neemt. Het strategisch gelegen zilverstadje ligt mooi aan de Lek te zijn door zijn grachten, sluisjes, waag, kerk en veerpoort.
Van Schoonhoven lopen we een stuk westwaarts over de slingerende Lekdijk, die hier flink is opgehoogd om weerstand te bieden tegen het steeds hoger wordende water van de Lek.
We lopen vervolgens over een verhard pad pal noordwaarts dat dwars door de Krimpenerwaard gaat. Een gebied dat 1000 jaar geleden een moerasbos was en later is omdijkt. Je kunt goed aan de waterstand zien dat we hier veengebieden hebben die door de jaren zijn ingezakt en voortdurend werken. Zo'n spoorlijn aanleggen was dus geen sinecure. Rond Gouda moeten ze om de zoveel jaar altijd de hoofdlijn naar Utrecht flink onderhouden. Voor de variatie lopen we iets terug naar het oosten om de Vlist op te pakken. Het is een prachtig afwateringsriviertje wat vroeger werd bevaren, maar nu voornamelijk als boezem dienst doet. De Nieuwe Boezem waar we langs komen is zelfs een heel nieuw ingericht gebied met veel vogels en water.
De Vlist komt uit in Haastrecht. Alweer zo’n oer Hollands plaatsje, dat zijn belangrijkheid ontleende aan de ligging aan de Vlist, waar Gouda en Utrecht zijn goederen naar de Lek kon krijgen. Van de kastelen is niet veel meer over, maar er staat wel een prachtig huis van de regentenfamilie Bisdom van Vliet. Ze waren druk met het besturen van polders en steden als burgemeester of als dijkgraaf. De dochter Pauline de Fevre de Montigny – Bisdom Van Vliet (ja ja …) kwam op het volumineuze idee om een monumentaal huis te bouwen en in te richten als museum (1922 geopend). We kunnen er door aan te bellen nog steeds van genieten.
Vanuit Haastrecht pakken we nog even de Overtuin mee van dat museum om de Korte Tiendweg te nemen richting Gouda. De naamgeving tiend komt waarschijnlijk van tiendhout of griendhout. In ieder geval lopen tiendwegen altijd in dit gebied van Holland tussen (evenwijdig) aan de grotere rivieren. Aan het eind van de tiendweg komen we onder bij Gouda uit bij de waaiersluizen. Deze sluizen waren voor de stormvloedkering bij Capelle de eerste waterregelaars in de Hollandse IJssel. De Waaiers kunnen bij snel opkomend water altijd worden gebruikt om de IJssel te dichten, want dat kwam vroeger nog wel eens voor.
Na een korte wandeling langs de IJssel komen we in Gouda aan. Alweer een oer Hollands stadje wat bekend is om zijn Kazen, Kaarsen, Stroopwafels, Stadhuis en zijn christelijke tradities. De laatste vind je vooral terug in de voortgezette opleidingen als de Driestar.

View more external

Intersezione

001 Spoorsingel, in Schoonhoven

Lago

002 Spoorstraat en Grote Gracht Schoonhoven

Ponte

003 Veerpoort en Ophaalbrug Schoonhoven

Fiume

004 Hoge Dijk en (Ex) Openbare School aan de Lek

Intersezione

005 Broekse Laantje en de N210

Intersezione

006 Bergweg en Kadijk

Intersezione

007 Geerpad Schouwenhovenseweg

Parkas

008 Fierjleppen in Hoilland aan de Vlist

Lago

009 Nieuwe Boezemgebied aan de Vlist

Waypoint

010 Molen Haastrecht

Religinė architektūra

011 RK Barnabaskerk in Haastrecht

Castello

012 Huis Bisdom van Vliet met Park

Posto birdwatching

013 Korte Tiendweg tussen Haastrecht en Gouda

Ponte

014 Waaier Schutsluizen in Gouda in de Hollandse IJssel

Fiume

015 Houtmanplantsoen Gouda (Schutsluizen)

Waypoint

016 Molen De Punt in Gouda

Castello

017 Stadhuis in Gouda

Commenti

    You can or this trail