Coordinate 1105

Caricato 6 marzo 2015

Recorded marzo 2015

-
-
18 m
-46 m
0
5,3
11
21,2 km

Visto 1916 volte, scaricato 25 volte

vicino Bilthoven, Utrecht (Nederland)

Trein en Tram

Begin: NS Station Bilthoven Eind: NS Utrecht Centraal
Dit keer een combinatie van twee spoorroutes, of misschien wel drie, want inUtrecht doen we nog een ministukje Maliebaan.
We starten de wandeling in Bilthoven. Het is een luxe plaats, waar veel Uithofse professoren zetelden. Bilthoven is de eerste in rij van groene heuvelrugplaatsjes. In 1901 werd het spoor vanaf hier geopend naar Zeist, zodat Utrecht verbonden was. Het trace is mooi bewaard gebleven en loopt door stille bossen. Een curieus detail is het nooit gebruikte viaduct over de A28. Broodje aap verhalen beweren dat hier een geheime pijpleiding moest worden gelegd om vliegveld Soesterberg van kerosine te boorzien, maar die leiding loopt ergens anders. Het viaduct is dus puur het resultaat van logistieke misrekening.
Eenmaal in Zeist vinden we nog kleine stukken trace terug. Alles is hier volgebouwd. Het spooremplacement in hartje Zeist is nog goed te herkennen als plein, waar nu de bussen hun passagiers inladen. We zien ook nog de Stationslaan aan het plein liggen.
Hier eindigt het eerste stuk van dewandeloing. Het tweede sluit hier rechtstreeks op aan, want we pakken de “tram” naar Utrecht via de Bilt. Vanaf 1879 to 1949 liep het lijntje. Het was een van de drukste tramverbindingen van Nederland met 8 trams per uur. De bus heeft zoals altijd destijd de strijd gewonnen. We lopen langs diverse landgoederen en passeren eerst Het Rond, de Hernhutters en Slot Zeist. Vandaar gaat het langs de brede Utrechtseweg langs de Ridderhofstad Kersbergen, waar allen een poort van over is. Hier vinden we ook Villa Veldheim, een product van Jan Stuivinga, die ook in Zeist het stadhuis voor zijn rekening nam.
Als we De Bilt naderen krijgen we Landgoed Vollenhoven, een zogenaamde Stichtse Lustwarande. Die warandes waren al die buitens die van De Bilt tot Rhenen aan de Utrechtse heuvelrug liggen. Dit is 18de eeuws en was bezit van Van Tuyll van Serooskerke en later nog vele andere rijkaards. ’t Ziet er overigens nog perfect uit.
We komen in De Bilt, en passeren de Biltse Hoek, een van de oudere Valk restaurants/hotels. De tram kwam hier gewoon langs.
De Bilt is beroemd om zijn KNMI. In 1854 opgericht door Buijs Ballot (Van die weerwet) en vanaf 1897 in De Bilt. Zo’n 400 man zijn in de “weer” om Nederland van voorspellingen te voorzien, die ondanks nieuwste IT technologie er toch wel eens naastzitten.
We lopen nu langs de Biltse Grift. Een gedeeltelijk oude Vechtloop en later een waterweg van Utrecht naar Zeist (1639). Als het watertje Utrecht oost nadert, wordt het onderdeel van de Hollandse (Nieuwe) Waterlinie, waar we ook park en Provinciehuis vinden (alweer een nieuwe). Die linie is een omvanrijk verdediginscomplex rond oost Utrecht. De bisschop had er wel wat voor over om en droge voeten en de vijand van zich af te houden.
Wat opvalt zijn de enorme hoeveelheid wegen die om Utrecht lopen. Zowel de oude snelwegen (nu N-wegen) en de nieuwe snelwegen (A-wegen) bepalen het straatbeeld van de wandelaar die van Zeist naar Utrecht wil lopen. De Berekuil, vroeger de rotonde om Utrecht binnen te komen, is daar ook een voorbeeld van: Auto’s boven, fietsers (en nu ook bus) beneden. Je komt Utrecht binnen via de Biltstraat, wat nu Busbaan is. Ik heb er daarom voor gekozen de trambaan te verlaten en via de Maliebaan (prachtige bomenlaan) naar het centrum te lopen. We passeren hier ook de Maliebaan spoorlijn. Die is nog actief, want Sation Malieboon is nu het uiterst populaire spoorwegmuseum.
Via het oude stadscentrum waaruit het stadhuis overigens is verdwenen naar het Jaarbeursplein. Lopen we naar het NS station wat alweer zijn VIERDE generatie ingaat.

View more external

Intersezione

01 NS Bilthoven

Volledig verbouwd
Intersezione

02 Oude Spoordijk

Begin van het spoor in Bilthoven
Informazione

04 Een bewijsje

Hoogspanningspaaltje en een oude bewoonde spoorwagen
Intersezione

05 Kerkpadkruising Dijnselburg

Aan de rand van Dijnselburg
Sito archeologico

06 Spookviaduct A28

Was nieuw, maar nooit gebruikt
Intersezione

07 Trace Zeist

In Zeist loopt nog een beetje oud race
parcheggio

08 Busstation Zeist

Het oude Station is nu Busemplacement
Intersezione

09 Stationslaan Zeist

De Stationslaan herinnert er nog aan
Informazione

10 Etalage aan de Slotlaan

De Grootste e-cigaret winkel van NL
albero

11 Walkartpark Zeist

Een beschermd pal midden in Zeist
Castello

12 Het Rond met Stadhuis

Hart van Zeist met nieuw stadhuis
Castello

13 Zusterplein Hernhutters

Op de terreinen van het Slot liggen de Hernhutters gebouwen
Informazione

14 Voormalig Puemgebouw

Voormalig Puemgebouw (nu architect) aan de Waterigeweg Zeist
albero

15 Brink

Kunst aan de Brink
Castello

17 Veldheim

Poortgebouw en Veldheim
Castello

18 Poort

Oude Poort van de Ridderhofstad Kersbergen
Castello

19 Beerschoten

Landgoed Beerschoten
Castello

20 Beerschoten

Castello

21 Villa Wende

Villa Wende in De Bilt
Religinė architektūra

22 Kerk in De Bilt

Kerk van de Protestantse Wijkgemeente
albero

23 KNMI

Zicht op KNMI meettoren van Boetzelaerpark in de Bilt
Informazione

24 Brite Iers Kruis

Brits Iers Kruis
albero

25 Grift Bloeyendaal

Biltse Grift Provinciehuis in park BLoeyendaal

Commenti

    You can or this trail