Attività

Rintis Jerai via Tupah (Kem Tengas 3 Nov 2017 - Way Up

Scarica

Foto del percorso

Foto diRintis Jerai via Tupah (Kem Tengas 3 Nov 2017 - Way Up Foto diRintis Jerai via Tupah (Kem Tengas 3 Nov 2017 - Way Up Foto diRintis Jerai via Tupah (Kem Tengas 3 Nov 2017 - Way Up

Autore

Statistiche del percorso

Distanza
6,89 km
Dislivello positivo
904 m
Difficoltà tecnica
Difficile
Dislivello negativo
97 m
Altitudine massima
879 m
TrailRank 
41
Altitudine minima
114 m
Tipo di percorso
Solo andata
Tempo
un giorno 6 ore 14 minuti
Coordinate
493
Caricato
9 novembre 2017
Registrato
novembre 2017
Lascia il primo applauso
Condividi

vicino a Kampong Bukit Karong, Kedah (မလေးရှား)

Visualizzato 383 volte, scaricato 16 volte

Foto del percorso

Foto diRintis Jerai via Tupah (Kem Tengas 3 Nov 2017 - Way Up Foto diRintis Jerai via Tupah (Kem Tengas 3 Nov 2017 - Way Up Foto diRintis Jerai via Tupah (Kem Tengas 3 Nov 2017 - Way Up

Descrizione dell'itinerario

Rintis Jerai sepanjang Sungai Tupah. 3D2N. Team of 12 persons. Insiden kepala air pada malam hari pertama.

Hari Pertama (4 November 2017, Sabtu)
Pada hari pertama (4 November 2017) perjalanan hanya sehingga ke suatu tebingan sungai pada altitude 450 m yang kini dipanggil Kem Tengas, Jerai. Perjalanan dihentikan pada pukul lebih 5:30 ptg memandang hujan lebat berterusan, tidak berhenti dari pagi.

Setelah mengenal pasti kawasan yang sesuai untuk dijadikan tapak perkhemahan, maka gotong royong menebas dan menebang pokok yang kecil dilakukan walau pun hujan masih turun.

Fly sheet dipasang, ground sheet dihampar dan khemah dipasang. Keadaan tidak berapa ceria memandangkan hujan terus turun sehingga ke malam. Air hujan bertakung pada fly sheet dan kadang kadang terpaksa dijolok naik fly sheet untuk menurunkan air hujan.

Air hujan yang turun dari fly sheet juga digunakan untuk membasuh pealatan memasak.

Line-up masing masingnya hanya bermandikan air hujan untuk membersihkan badan. Pada awalnya kami hanya sibuk untuk membelek layan gigitan pachat.

Tidak banyak aktiviti dapat dilakukan pada malamnya kerana hujan masih berterusan turun. Kami kebanyakan masuk khemah awal sebab tak lih nak pi mana. Mati kutu dudok bawah fly sheet. Lebih kurang jam 10:00 mlm, hujan semakin lebat, tiba - tiba arus sungai di bawah sana kedengaran semakin kuat dan kuat beserta dengan bunyi sesuatu yang besar jatuh di dalam sungai sehinggakan kami di atas tebing terasa gegarannya. Rupanya ketika itu kepala air turun membawa bersama balak balak yang besar besar.

Lebih kurang pukoi 3:00 pg baru lah hujan mulai renyai dan berhenti.

Hari Kedua.
Kita sambung lain na.

Waypoint

IconaParcheggio Altitudine 136 m
Foto diDay 1. Loji Tupah Foto diDay 1. Loji Tupah Foto diDay 1. Loji Tupah

Day 1. Loji Tupah

Initial point.

IconaFoto Altitudine 418 m
Foto diDay 1. Camp Site

Day 1. Camp Site

IconaFoto Altitudine 373 m
Foto diDay 2. Potential Camp Site

Day 2. Potential Camp Site

IconaFoto Altitudine 482 m
Foto diDay 2. Kulat

Day 2. Kulat

IconaFoto Altitudine 467 m
Foto diDay 2. Peak

Day 2. Peak

IconaFoto Altitudine 500 m
Foto diDay 2. 3 Cabang Fall

Day 2. 3 Cabang Fall

IconaFoto Altitudine 498 m
Foto diDay 2. Fall Foto diDay 2. Fall

Day 2. Fall

IconaFoto Altitudine 543 m
Foto diDay 2. Peak 2

Day 2. Peak 2

IconaFoto Altitudine 570 m
Foto diDay 2. Check Point 1 Foto diDay 2. Check Point 1 Foto diDay 2. Check Point 1

Day 2. Check Point 1

IconaFoto Altitudine 575 m
Foto diDay 2. Pokok

Day 2. Pokok

IconaFoto Altitudine 550 m
Foto diDay 2. Air Terjun 4 Tingkat

Day 2. Air Terjun 4 Tingkat

IconaFoto Altitudine 705 m
Foto diDay 2. Punchak Foto diDay 2. Punchak

Day 2. Punchak

Abih dah air terjun.

IconaFoto Altitudine 705 m
Foto diDay 2. Punchak

Day 2. Punchak

Commenti  (0)

    Puoi o a questo percorso