Scarica

Distanza

10,5 km

Dislivello positivo

173 m

Difficoltà tecnica

Facile

Dislivello negativo

173 m

Altitudine massima

589 m

Trailrank

63 4,7

Altitudine minima

483 m

Tipo di percorso

Anello

Tempo

3 ore 13 minuti

Coordinate

633

Caricato

19 giugno 2021

Registrato

giugno 2021
 • Valutazione

   
 • Informazioni

   
 • Facile da seguire

   
 • Paesaggio

   
Condividi
-
-
589 m
483 m
10,5 km

Visualizzato 199 volte, scaricato 10 volte

vicino a Avià, Catalunya (España)

19 de juny de 2021.

La ruta comença en un gran aparcament de terra que hi ha molt pròxim al nucli de Cal Rosal, una colònia tèxtil fundada el 1858 que es construí sobre un antic molí al peu del riu Llobregat. Durant molts anys fou una de les colònies industrials més grans i emblemàtiques de Catalunya. Les seccions de filatura, teixits i tints van arribar a tenir prop de 2.000 treballadors. Els Rosal també van fundar una de les poques colònies agrícoles de Catalunya, la de Graugés, a Avià. La colònia no parà de créixer fins ben entrat el segle XX, però la generalitzada crisi del tèxtil acabà per fer tancar les instal·lacions i s'enderrocaren alguns edificis com l'antiga estació de ferro.

Prenem la Via Verda que està perfectament senyalitzada i passarem d'immediat per sota del viaducte de l'autovia C-16. Anem seguint en tot moment el Llobregat i a la que la vall ja s'estreny trobarem la resclosa de la fàbrica de cal Rosal així com els edificis de l’antiga faàbrica de Carburos Metàlicos ara tancada, a l’altre costat del riu.

Caminant trobarem el primer túnel, el de Vilarassa I de tan sols 77 metres de longitud i ben lineal, cosa que fa que no necessitem llum externa.

Seguim i de seguida ja trobem el següent túnel, el de Vilarrasa II que és el més llarg amb 185 m i amb una corba de 100 m de radi, que feu que recentment es decidís posar-hi un sistema d’il·luminació perquè quedava un tram sense llum directe. És una il·luminació solar d’encesa automàtica amb leds. Fixeu-vos en el repicat del túnel, res a veure amb les obres actuals.

Passat aquest segon túnel, trobem un pont d’alçada considerable que creua el riu Llobregat, és el pont de la Peirota o de Vilarrassa, conformat per una estructura de més de 50 metres de llargada i una amplada aproximada d'uns 3,75 metres.

Immediatament a tocar del mateix pont ve el que serà el tercer túnel, el de la Peirota de 80 metres de llarg i rectilini completament. A la boca d'aquest túnel hi trobem la font dels Pescadors.

Seguint la ruta, trobem un baixant a la dreta que porta al riu. Nosaltres seguim la Via Verda passant pel costat d'un petit refugi de pescadors i també una font fins que trobem el pont romànic de Pedret. Es tracta d'un espectacular pont d’uns 80 m de llargada i d’origen medieval.

Arribats a aquest punt, és imprescindible creuar el pont i pujar per l’antic camí de l’esquerra que porta fins a l’església de Sant Quirze de Pedret, i fer-hi la visita. És un dels exemplars d'arquitectura religiosa preromànica més ben conservats a Catalunya, construïda en època carolíngia (segles IX-X). Les visites guiades es poden fer tots els dissabtes, diumenges i festius a les 10:00h, 11:00h i 12:00h.

Feta la visita, ja només ens queda desfer el camí d'anada per a retornar al punt d'inici. En total haurem recorregut uns 10 kilòmetres. Aprofiteu per a banyar-vos sempre que pugueu suportar la fredor de les aigües del Llobregat! Salut i bona caminada!

------------------------------------------------------------------------------------------

Una mica d'història: L'antic ferrocarril de Manresa a Berga es va projectar a finals del s. XIX, i va arribar a la colònia Rosal l'any 1887. En aquest punt es construí una estació i s'aturaren les obres que havien de continuar fins a Berga. Una societat diferent impulsà la construcció d'una línia ferroviària des de l'Estació d'Olvan fins a Guardiola de Berguedà resseguint la vall del riu: es tractava d'un ferrocarril miner que finalment arribà a Guardiola de Berguedà el 1904. El tram d'Olvan a Pedret correspon a aquesta segona etapa de construcció: 1887-1904. La línia ferroviària es va clausurar el 1972 a causa de la construcció de l'embassament de la Baells. Al cap d'un any el tram de l'estació d'Olvan fins a Sallent fou, també, clausurat deixant la comarca sense transport ferroviari. La companyia ferroviària arrencà les vies i les travesses i des d'aleshores, aquest camí s'ha fet servir per anar a Pedret i a aquest sector del Llobregat sense haver de passar per Berga.

Els últims temps en augmentar el senderisme familiar, s’hi ha portat a terme alguns arranjaments per tal de millorar-la i promocionar-la com a Via Verda del Llobregat. Són uns 5 Km d’una atractiva via verda al voral del riu Llobregat ideal per fer amb família amb bicicleta o a peu.
Parcheggio

Aparcament de Cal Rosal

Fontana

Font dels Pescadors (seca)

Ponte

Pont de Pedret

Ponte

Pont sobre el Llobregat

Porta

Portal costat de Pedret

Porta

Portal d'accés

Galleria

Primer Túnel

Cascata

Resclosa del LLobregat

Sito religioso

Sant Quirze de Pedret

Galleria

Segon Túnel

Galleria

Tercer Túnel

Fiume

Zona de Bany

2 commenti

 • lluis prats baro 10 lug 2021

  Mol planera i mol d'asil de fe amb família moltes par de la ruta amb sobre i uns guants trams per pugerta bayarte

 • lluis prats baro 10 lug 2021

  Ho seguito questo percorso  verificato  Vedi altro

  Mol planera i mol d'asil de fe amb família moltes par de la ruta amb molta d'ombra i varis punts per bany

Puoi o a questo percorso